En liten uhøytidelig årskavalkade - 2018

Når juleforkjølelsen tar tak på årets nest siste dag ... da kan man jo more seg med å lage en liten og ikke veldig seriøs årskavalkade.

Bildet kan inneholde: botanikk, dress, begivenhet, tre.

Hyggelig med storfint besøk ved Vikingtidsmuseet i våres. Jeg håper og tror at oppstartsbevilgningen til ett nytt museum for denne nasjonale kulturarven får plass på årskavalkaden for 2019.

2018 har vært et godt år for UiO med mange høydepunkter og noen nedturer. Skulle jeg illustrere året som har gått med kun en sak for hver måned så er dette mine valg - litt fra hukommelsen, litt ved å titte i egne blogger og i Uniforum og Khrono, og litt for å se helheten ved store og mangfoldige UiO. Og selv om det selvsagt er mye annet som like gjerne kunne vært fremhevet, så vil jeg mene dette er en liten, uhøytidelig årskavalkade å glede seg over. 

Januar

Prof. Kalle Malmberg viser statsråden rundt i forskningsmiljøets lokaler. Foto: Rosseland, UiO

Statsråd Iselin Nybø finner veien til UiO og sammen feiret vi at UiO forsyner seg med ni store og prestisjefylte Toppforsk-prosjekter - i Professor Kalle Malmbergs laboratorier på Radiumhospitalet.

Februar

Som det tredje landet i Europa har Norge etablert innovasjonsprogrammet SPARK basert på Stanford SPARK. Kick-off fant sted under OsloLifeScience konferansen som på tre år har vokst seg til en viktig årlig begivenhet.

Mars

Strålende fornøyde: Dekan Frode Vartdal og prodekan Hilde Nebb. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Det medisinske fakultetet fikk støtte til et nytt, stort internasjonalt postdoktorprogram – Scientia Fellows II, hvor både karriereutvikling for unge og lovende forskere og innovasjon er sentralt. 250 nye årsverk! Det er bare å gratulere.

April

Hyggelig å treffe fornøyde UiO studenter på utveksling til UC Berkeley i høst.

Aldri før har så mange søkt seg til UiO. Nesten 20000 søkere har UiO som sitt førstevalg. Digital økonomi og ledelse var for annet år på rad det mest populære teknologistudiet på UiO. På topp troner profesjonsstudiet i psykologi med 17 førstevalgssøkere per plass.

Mai

Litt trøbbel med aldrende knær, men håper jeg klarer siste etappe også i 2019.

Livet er mer enn jobb, og det sosiale skal ikke undervurderes for hva vi leverer som universitet. Det var fint å se så mange UiO-lag gjennomføre Holmenkollstafetten. Var det omtrent halvparten av våre løpere som deltok i en stafett for første gang?

Juni

Den Internasjonale sommerskolen ved UiO fyller 50 år i 2019.

Da feriestillheten stod i fare for å ta over Blindern i juli, sto 550 nye studentar på Den internasjonale sommarskulen ved UiO klare til å skape liv og røre. Musikkgruppa Queendom fekk det til å svinga i Aulaen da startskuddet gikk og det med afrikansk og afroamerikansk musikk. Harald Stenmark hadde også fortjent en plass i kavalkaden; fikk sitt andre ERC advanced grant og UiOs forskningspris i 2018.

Juli

Seks ERC StG ble behørig feiret i juli.

Vi kunne gratulere seks nye vinnere av ERC starting grants. Hele 5 av disse innen SH (samfunnsvitenskap og humanoria). Disse prestisjefylte ERC tildelingene henger høyt i internasjonal forskning. Her teller kvalitet, djervhet og evne til å stille og belyse fundamentale spørsmål helt i den internasjonale forskningsfronten. Og det ble ett riktig godt ERC år. Tilsammen 12 nye prosjekter! Rekord for UiO og blant de beste universitetene i Europa.

August

UiO tydeligere på plass under Arendalsuka enn i tidligere år.

UiO satte sitt preg på Arendalsuka med bottom-up arrangementerer av en litt annen art enn mye av det som vanligvis er å finne når politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre. Dette ble så bra at jeg velger dette formidlingsarrangementet i august. Litt vondt er det; for vi tok imot mange tusen nye studenter på Universitetsplassen også.

September

Vi minner alltid om metodeutfordringene ved disse rangeringene, enten vi går opp eller ned. Samtidig er det alltid hyggelig når UiO gjør det bra, også på rangeringer, og at vi i år fikk våre beste plasseringer noensinne må på listen. Uansett om vi går noen plasser opp eller ned, bekrefter summen av rangeringene at UiO er blant de beste universitetene i verden.

Oktober

Klimahuset i Botanisk hage blir realisert ved hjelp av en raus gave fra Jens Ulltveit-Moe. Illustrasjon: Lund Hagem

Oslo kommune øyremerkjer 24,5 millionar kroner over fire år til Klimahuset i Botanisk hage ved Naturhistorisk museum, UiO, skrev Martin Toft i Uniforum. Pengane skal brukast til å formidla forskingsbasert kunnskap om klima og klimaendringar til alle innbyggjarane i Oslo, og spesielt til barn og unge. Tildelingen representerer for meg det sterke samarbeidet vi har utviklet med Oslo kommune.

November

UiO er et globalt orientert universitet som ser ut av Norge. Arbeidet med våre gode partneruniversiteter i Europa blir spennende. Samarbeidspartnerene er presentert her.

I Wien, den 18 oktober, signerte jeg en intensjonserklæring (MoU) vi håper skal vise seg å bli viktig for den videre utviklingen av Universitetet i Oslo. I november ble det offisielt; UiO vil sammen med fem andre ledende forskningsintensive universiteter i Europa søke status som ett av 20 European Universities – EUs nye storsatsing innenfor høyere utdanning.

Desember

Oslo Peace Days en viktig nyetablering for UiO og Oslo.

Sammen med Det Norske Nobelinstitutt, Oslo kommune og Nobels Fredssenter inviterte vi til Oslo Peace Days. Det hele startet i Gamle Festsal med utdelingen av våre egen Menneskerettighetspris til Nora Sveaass. Dette var starten på en uke jeg håper og tror skal bli svært viktig for Oslo og for UiO. Så viktig at Campusutviklingsplanen vi har jobbet så intenst med Oslo kommune om faktisk måtte vike. ISMO - vår nye enhet for mottak av internasjonale forskere ble «rullet ut» hele året og fikk dermed heller ikke plass i kavalkaden. Valgets kvaler!

 

Da gjenstår det bare å avslutte med kulturdimensjonen. Universitetets symfoniorkester, og våre fem offisielle kor bidrar ofte med å sette en fin og riktig ramme for våre mer formelle arrangementer -så også i 2018. Etter førjulskonserten med fantastiske Kvindelige Studenters Sangforening - rangert som verdens beste kvinnekor - i Uranienborg kirke er det ikke vanskelig å velge Nordnorsk julesalme for å illustrere denne dimensjonen. 

Godt Nytt År!

Av Svein Stølen
Publisert 30. des. 2018 16:29 - Sist endret 8. mars 2021 13:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.