Olav Thon Stiftelsen - til vitenskapens fremme

Torsdag annonserte Olav Thon Stiftelsen årets priser; priser for arbeid som er gjort, og penger til det arbeidet som må gjøres. Ikke minst er jeg glad for at fremragende undervisere premieres, og at studentaktiv forskning støttes. Det er å bygge for fremtiden. Olav Thon Stiftelsen er unik i sin anerkjennelse og vektlegging av utdanning og lærere.

Bildet kan inneholde: begivenhet.

Fra fjorårets prisutdeling. Foto: UiO/Terje Heiestad

To av de tre nasjonale prisene for fremragende undervisning ble tildelt våre folk. Jeg har selv hatt gleden av å høre hvordan de to vinnerne fra UiO tenker om og vektlegger undervisning, og jeg kan bare gratulere Professor Hege Christensen ved Farmasøytisk institutt, Professor Frode K. Hansen ved Institutt for teoretisk astrofysikk og også Professor Ivar Rønnestad ved UiB. Vel fortjent heder. Jeg ser til daglig et stort engasjement for undervisning ved UiO. Da er det viktig at vi vet å fremheve og hylle gode undervisere. Olav Thons Stiftelse gjør det!

Tildelingen av midler til nasjonale studentaktive forskningsprosjekter peker også fremover. Studentengasjement og involvering må være et tydelig mål; det hever utdanningskvaliteten. De fire prosjektene tildeles i år prosjekter ved UiB, UNIS og NTNU. 

Støtten til medisinsk forskning lyses ut nordisk og UiO-forskere er involvert i begge prosjektene som er tildelt midler. Professor Lars Engebretsen, Professor Helena Brisby (Universitetet i Göteborg) og dr.med. Jan E. Brinchmann får 10 millioner til forskning på behandling mot leddslitasje og leddsykdom. Samtidig tildeles professor Moustapha Kassem (Syddansk Universitet) og UiO-professorene Rigmor Solberg og Harald T. Johansen 10 millioner for forskning på beinregenerering. Viktige prosjekter til svært sterke forskergrupperinger.

Til sist, men ikke minst, gratulerer til Professor Lene Vestergaard Hau ved Harvard University for årets forskningspris på 5 millioner kroner. Hau er et navn som ikke sjelden nevnes når det spekuleres rundt kandidater til Nobelprisen i fysikk. Hau, med doktorgrad fra Aarhus University, er kjent for «tregt lys». Lys, som normalt bruker mindre enn 1,5 sekund på den 384 000 km lange reisen fra månen til jorda, beveget seg i Haus nyskapende eksperimenter ikke særlig fortere enn en taxi på vei gjennom Oslos gater. Når atomer pakkes super-tett sammen ved ultra-lave temperaturer og i ultra-høyt vacuum, mister de sin identitet så og si og blir et superatom - en tilstand med egenskaper som senker lysets hastighet. Komplisert er det, og da er kanskje kunnskap rett fra kilden, fra Lene Vestergaard Haus selv, langt å foretrekke. Det er bare å møte opp når priser og vitenskapere skal feires i Universitetets aula torsdag 7. mars kl. 18.00. 

 

Av Svein Stølen
Publisert 12. jan. 2019 18:14 - Sist endret 8. mars 2021 14:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO