Oslo Life Science 2018: Disiplinbasert tverrfaglighet – innovasjon og entreprenørskap

Det er mange som har vært med på å utvikle UiO:livsvitenskap. Vi som har vært med en stund gleder oss over utviklingen: Darwin day, lanseringen av SPARK Norway og ikke minst tirsdagens store hovedarrangement i universitetets vakre aula.

Gjevt besøk i aulaen i går. Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var tydelig både på tillit og forventninger til UiO. Foto: Kristin Vinje/UiO

Tirsdag var dagen for en kick-start av SPARK Norway – et innovasjonsprogram opprinnelig utviklet ved Stanford University – samt selve hovedarrangementet i Aulaen. UiO:Livsvitenskap har lenge handlet om tverrfaglighet, faglig konvergens, og om å ta kunnskapen i bruk. Odd Stokke Gabrielsen, leder av den tidligere satsingen Molecular Life Science, var sentral både da konvergens ble et sentralt begrep i UiOs gjeldende strategi for livsvitenskap, og da dette begrepet ble utløsende for å få politisk støtte til det store byggeprosjektet vi nå kjenner som livsvitenskapsbygget. Det var en fornøyd Odd jeg møtte under mottakelsen i Oslos rådhus i går kveld.

Da vi startet opp satsingen ble det tidlig et mål å utvikle en nasjonal møteplass for livsvitenskap. Oslo Life Science ble navnet og det startet altså i 2016. Da med et fire timers arrangement. Likevel var vi klare på at dette skulle utvikles videre. Vi skulle lage en uke av betydning for hele økosystemet for innovasjon og livsvitenskap. Og tre år senere består altså Oslo Life Science av fire tettpakkende dager med viktige og interessante faglig aktiviteter og foredrag.

Vår prioriterte satsing UiO:Livsvitenskap skal være viktig for UiO, men ikke bare for UiO. Satsingen skal være viktig for hele regionen og for nasjonen. Vi skal bygge et globalt sterkt og synlig livsvitenskapsmiljø i Oslo. Derfor har vi invitert inn gode partnere til samarbeid i Oslo Life Science

Våre partnere

I 2018 er våre partnere Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Oslo universitetssykehus, Legemiddelindustrien og Bioteknologirådet.

Oslo Life Science er på god vei mot å bli en viktig konferanse, og vi er ikke minst glade for det gode samarbeidet vi har med Oslo kommune. Konferansen ble tirsdag avrundet med en mottakelse i byens staselige rådhus. Byråd for næring og eierskap, Kjetil Lund, var en strålende vert. En svært hyggelig kveld.

Konvergensmiljøer

Likevel var høydepunktet tirsdag å se presentasjonene fra våre konvergensmiljøer. I 2016 snakket vi om tverrfaglighet. Tirsdag viste vi tverrfaglighet i praksis. Fantastisk gode presentasjoner som viser at vi er på den riktige stien. Og la det ikke være noen tvil om at vi mener tverrfaglighet må bygge på sterk disiplinkunnskap.

Vi ser også at innovasjon og entreprenørskap står langt sterkere enn i 2016. Onde tunger påstår at universitetene ikke evner endring. Dagens arrangement i universitetets aula viser at dette i verste fall er en sannhet med modifikasjoner. Jeg mener vi utvikler oss rimelig raskt, og jeg ser optimistisk fremover.

Dagen viste at vi evner den vanskelige tverrfagligheten dersom vi virkelig vil. Og innovasjon og entreprenørskap får helt klart økende oppmerksomhet.

Flere arrangementer igjen

Det er to dager igjen! Oslo Life Science er på god vei. I dag er tema for de ulike arrangementene Young talents, Partnership for Life og Bioteknologidagen. I morgen avslutter vi med Sustainable food, Convergence in medicine og Lysvandring i Botanisk hage

Mer enn 800 har på Facebook meldt sin ankomst til dette avsluttende og mer allmennrettede arrangementet. Dette tyder på at vi neste år skal tenke enda mer på arrangementer for allmennheten. Det er, tross alt, stor interesse for vitenskap, fakta og kunnskap i vårt samfunn. Da skal vi selvsagt være vårt formidlingsansvar bevisst.

Av rektor Svein Stølen
Publisert 14. feb. 2018 07:41 - Sist endret 16. apr. 2018 09:49

"Onde tunger påstår at universitetene ikke evner endring. Dagens arrangement i universitetets aula viser at dette i verste fall er en sannhet med modifikasjoner." Det er opplagt mye bra, og det er grunn til optimisme, men samtidig så er det dessverre mye som tyder på at akademia er i den dypeste krisen på flere hundre år. Det blir ifølge Sarewitz brukt hundrevis av milliarder dollar på brystkreft for eksempel uten at det til syvende og sist redder liv. Henvisningen til Sarewitz var en av de tre første knusende kritiske referansene til The Guilds prioriteringsønsker til EUs neste store forskningsprogram mot 2030. Se: https://www.uio.no/om/aktuelt/rektorbloggen/2017/moonshot-missions.html Er dere uenig med The Guild i at først og fremst må man prioritere å få vitenskapen ut av de problemene den er i? Er det ikke noe problemer å snakke om? Og hvorfor blir ikke studentene involvert i dette voksenpratet? Det er jo de som skal leve lengst med resultatet av diskusjonen? Og jeg synes det er usaklig å skrive at de som kritiserer de åpenbare generelle problemene som onde tunger. Det kan tolkes som masete eller til og med anti-vitenskapelig noe som Sue  Desmond-Hellmann advarer mot https://www.wsj.com/articles/be-skeptical-of-those-who-treat-science-as-an-ideology-1516403457

Pål Magnus Lykkja - 19. feb. 2018 01:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.