Peder Sather Center of Advanced Study

Alle som har besøkt University of California Berkeley vet at Sather gate og Sather Tower preger dette ett av verdens aller beste universiteter. En positiv bivirkning av den norske immigranten Peder Sæthers sentrale rolle ved opprettelsen av det første universitetet i California i 1868 er at dette har gitt UiO og de andre norske universitetene en fin inngang til samarbeid om studentutveksling og innen forskning.

Carla Hesse og Liv Duesund - to ildsjeler for Peder Sather samarbeidet flankert av Åse og undertegnede.

The Peder Sather Center for Advanced study ble opprettet som et syvårig prosjekt i 2012. Det betyr at samarbeidsavtalen som omfatter et konsortium av ni norske institusjoner skal fornyes i 2019. Ledelsen av det norske konsortiet går på omgang mellom UiO, UiB og NTNU og det passer oss godt at UiO leder dette konsortiet de neste to årene. Vi ønsker nå å se hvordan vi kan utnytte denne kanalen enda bedre. Det var i den anledning vi forrige uke besøkte UC Berkeley. 

Det som kanskje mest av alt imponerte meg var språket og argumentasjonen de brukte knyttet til studenter og utdanning. Hvordan de var opptatt av å rekruttere fra bredden av staten Californias befolkning. Hvordan de på en lavmælt måte brukte ord moral obligation og ethical imperative når de omtalte hva slags studenter de ønsket å utdanne for samfunnet. Det var et inspirerende besøk.

Vi skal være takknemlige for at vi har ildsjeler som har sørget for at senteret er vitalt og pågående. Vår egen Prof. Liv Duesund, Special Advisor for UC Berkeley, fortjener en stor takk. Men vi har sterke og viktige ildsjeler ved UC Berkeley også. Her vil jeg fremheve og takke Prof. Trond Petersen, Academic Director of the Peder Sather Center, og Prof. Carla Hesse, Executive Dean, College of Letters & Science og leder for the UC Berkeley Advisory Board. Prof. Sten Ludvigsen leder de neste to årene det tilsvarende Norwegian Advisory Board.

Siden 2012 har norske universiteter investert 32.5 millioner i dette samarbeidet. UiOs andel på 10 millioner har gitt såkornmidler til 52 prosjekter som har involvert 7 av våre 8 fakulteter og ett av våre universitetsmuseer. 28 prosjekter ledet av kvinner, 24 av menn. Og vi ser at såkornmidlene har fått samarbeidet til å gro. Det er i etterkant hentet betydelige ressurser fra NFR og EU. En ny utlysning er om hjørnet. Og så skal vi se om vi i fremtiden kan kombinere disse såkorn-midlene med andre interne virkemidler. Potensialet for økt samarbeid med dette verdensledende forskningsintensive universitetet er stort.

PS! Inspirerende kaffe-diskusjoner med UiO studenter ved UC Berkeley, og kanskje skal vi ta en kaffe-prat med noen av de 25 UOfCalifornia studentene som for tiden studerer ved UiO også.

 

Publisert 21. okt. 2018 11:28 - Sist endret 15. nov. 2018 08:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO