Bærekraftig studiestart

UiO har mange engasjerte studenter​ som tar miljøsaken på alvor. I forbindelse med studiestart er det flere arrangementer der miljø og bærekraft står i sentrum.

Fra sykkelfesten på Frederikkeplassen i fjor. Foto: Jarli&Jordan

Vi ønsker å bidra til at Oslo blir en enda mer bærekraftig by. I det arbeidet har kommunen og universitetet mange sammenfallende ambisjoner og jeg er glad for at Oslo kommune støtter helhjertet opp med kompetanse og kunnskap i flere av arrangementene neste uke.

Først ut er Ombruksdagen på Frederikkeplassen 20. august hvor vi inviterer nye og gamle studenter ved UiO til å delta på morsomme aktiviteter, samt møte og lære av dyktige aktører som Framtiden i Våre Hender, Naturvernforbundet og Renovasjonsetaten. Studentene kan lære å dyrke sin egen hage i storbyen, gjenskape magien i gårsdagens middag, hvordan og hvorfor vi resirkulerer på UiO, og et drøss andre aktiviteter!

Ombruksartikler blir hentet fra Grønmo gjenbruksstasjon, og blir gitt ut gratis til studentene, for å fremme at ombruk ikke bare er bra for miljøet, det er også svært bra for studentlommeboka. Her blir det møbler, pynte- og bruksgjenstander, samt hobby- og idrettsutstyr. I tillegg ønsker vi å legge til rette for at studenter og ansatte kan levere fra seg brukte, men fine klær og sko. Disse blir en del av et klesbyttemarked hvor studentene kan bytte til seg nye (brukte) klær. På denne måten får man den etterlengtede utskiftningen i garderoben, uten å skade miljøet eller lommeboka.

Flere av UiOs fremragende forskerne innen klima og miljø deltar også. Senter for utvikling og miljø inviterer studentene til å bli kjent med Sidsel Roalkvam, Dag O. Hessen og Karen O'Brien som kommer for å snakke om vårt klimafotavtrykk. Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i Våre Hender, leder et panel som skal diskutere studentenes forslag til å skape et mer bærekraftig UiO.

To dager senere, 22.8 gjentar vi suksessen med Sykkelfest på campus. Med en dag fylt med sykkelglede på Frederikkeplassen ønsker vi å fremme bærekraftige transportmidler, for både ansatte og studenter. Bymiljøetaten i Oslo Kommune stiller opp med over 200 bruktsykler, som skal selges rimelig til studenter, i tillegg til at studentene kan komme å få reparert sykkelen sin gratis. Guidet sykkeltur til alle de store studentbyene nord i Oslo skal sørge for at nye studenter får oppleve at Oslo er en sykkelby. De vil se at universitetet ligger svært tilgjengelig til for syklende studenter.

Dette er den tredje sykkeldagen UiO arrangerer på ett år, og som forrige gang vil nye Bike Kitchen i Niels Henriks Abels hus være i sentrum. Her har studentene en arena for å lære enkle reparasjoner gratis, mens de tar seg en kopp kaffe og en bolle. Bike Kitchen er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, SiO og UiO.

Oslo Bystudio er et annet helt nytt UiO-initiativ. Fra høsten skal våre studenter arbeide på tvers av fag og på tvers av utdanningsinstitusjoner (AHO, BI, NMBU og OsloMet) for å belyse og løse noen av Oslos utfordringer. Målet er at studentene skal kunne bruke sin kunnskap til å gjøre Miljøhovedstaden Oslo til en enda mer bærekraftig by. Kommunen bidrar også med ressurser.

Til sist vil jeg også minne om Rektors utfordring, en idekonkurranse der studentene kommer med forslag til hvordan UiO kan redusere sitt klimafotavtrykk. Frist for innlevering av idé er 1. oktober 2019. Jeg er sikker på at vi får inn mange gode ideer som vi kan følge opp i tiden fremover.

Av Svein Stølen
Publisert 16. aug. 2019 17:55 - Sist endret 16. aug. 2019 17:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.