Forskersamfunnets kollektive makt

Jeg er glad for oppropet for en halvering av klimagassutslipp fra flyreiser ved UiO. Forskersamfunnet kollektive vilje og kraft skal man ikke kimse av.

Foto: Morten Kanne-Hansen /UiO
Foto: Foto: Morten Kanne-Hansen /UiO

Universitetets ledelse på alle nivåer er utfordret på å fremme tiltak som sørger for å gjøre dette mulig. De foreløpig 78 som står bak oppropet «vil ha en offensiv og dynamisk tiltaksplan som ikke bare bidrar til å redusere våre samlede CO2-utslipp, men som også stimulerer hver enkelt av oss til å handle klimapolitisk ansvarlig i den akademiske hverdagen, og som vil kunne stå som eksempel for andre virksomheter i samfunnet.» Vi tar utfordringen som det heter i midt-Norge. Og det handler som vi skrev i en blogg i januar om hver enkelt av oss - vår egen reisevirksomhet. Jeg har lovet å vurdere egen reisevirksomhet nøye. Heller Gol enn Roma var overskriften På Høyden brukte i ett intervju.

Vi kan bruke forskersamfunnets makt også i andre sammenhenger. I en tid hvor vi alle vil mot åpen tilgang spør jeg meg om hvordan vi bruker denne makten. Jeg mener hver enkelt av oss må reflektere over hvilke journaler vi benytter og hvorfor. Vi må reflektere over hvilke tidsskrift vi bidrar til å utvikle gjennom å være redaktør, sitte i editorial board eller ved å være fagfelle og hvorfor? Har disse journalene en forretningsmodell vi støtter? Hver enkelt av oss må bidra til en kultur som sikrer at MA- og PhD-studenter er reflekterte når det gjelder publisering og vi må ikke minst - hver enkelt av oss - velge kvalitetstidsskrifter som har en akseptabel OA-politikk.

Forskersamfunnet kan ha kollektiv makt. I arbeidet for å redusere klimagassutslippene ved UiO og i arbeidet for å sikre åpen publisering må vi bruke denne makten. Jeg skal gjøre mitt for å bidra.

Av Svein Stølen
Publisert 28. feb. 2019 07:47 - Sist endret 2. mars 2019 08:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.