UiO farger Oslos «kulturhelg»

UiO har et mangfoldig kulturtilbud. UiOs egne kor og orkester er vi svært stolte av. De bidrar på mange av våre tradisjonsrike og høytidelige seremonier; velkomstseremonien for nye studenter på universitetsplassen, doktorkreeringer, årsfest med mere. Denne helgen kan du høre både kor og se vår fantastisk fine utstilling VIKINGR.

Søndag 7. april synger Akademisk korforening Rossinis Petite Messe Solennelle i Frogner kirke, Schola Cantorum Mozarts C-moll messe i Aulaen med Det norske blåseensemble, mens Kvindelige Studenters Sangforening er i Store Studio i den norske finalen i Eurovision for kor. Her skal de konkurrere om å bli den norske representanten under det internasjonale finalen som skal holdes i Gøteborg i august.

Kor og orkester er kun en dimensjon av UiO som kulturinstitusjon, og kulturen omgir oss i universitetets hverdag. Du ser det kanskje ikke! Det er nemlig lett å bli blind for det som omgir oss til daglig, men hvis vi stanser litt opp, ser vi bredden i hva kulturinstitusjonen UiO er. Vernede bygninger og uteområder som må tas vare på, uret til Ibsen som tikker og går. Går du gjennom Fysikkbygningen kan du se Per Krohgs store fargerike fresker. Forfatter Jan Kjærstad beskriver i «Kongen av Europa» at hovedpersonen Alf går mot Blindern: "Han sto i en portal som varslet om eventyrlige muligheter til å sanke viten. Inntrykket ble ikke svakere da han løftet blikket og møtte Per Krohgs ti meter høye dekorasjoner, fresker og farget glass, som illustrerte vitenskapens mangslungne felter. Alf kunne knapt huske å ha opplevd større optimisme på egne vegne enn der, i portalen inn til Universitetet i Oslo". På Fredrikkeplassen ser vi den første, monumentale, nonfigurative uteskulptur i norsk kunsthistorie, Arnold Haukelands «Air».

Dette er bare en liten brøkdel - UiOs kunstsamling omfatter mer enn 1600 verk; – portretter, enkeltverk i ulike teknikker, uteskulpturer og kunstneriske romutsmykninger. Denne kunstskatten kan hvem som helst oppleve, de er der folk ferdes, og UiO holder dørene åpne. Det handler om bevaring og utvikling, og om tradisjon og fornyelse.

Du kan gå en kunstløype på Blindern og du kan gå en kunstløype i sentrum.

I morgen åpner vi den nye faste utstillingen VIKINGR, med noen av de mest utsøkte gjenstandene som er funnet fra norsk vikingtid. Her kan du bli kjent med krigskulturen, reisene og hvordan samfunnet forandret seg gjennom vikingtiden. Interessen er formidabel. Se mer om utstillingen her.

UiO er i sannhet et breddeuniversitet og UiOs kunst- og kulturuttrykk har en bredde vi kan være stolte av – bevaring og fornyelse går hånd i hånd.

God helg når den tid kommer!

Av Svein Stølen
Publisert 4. apr. 2019 18:30 - Sist endret 4. apr. 2019 18:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.