Vi må utvikle studietilbudet

Vi må fremsnakke engasjementet for utdanning og undervisning – og koblingen mellom forskning og utdanning vi kan tilby våre studenter. Slik skal vi utvikle enda bedre pedagogiske modeller for alle studenter. Dette innlegget ble først publisert i Klassekampen, 2 august.

Bildet kan inneholde: samfunnet, tekst, avis, tilpasning.

Klassekampen 2 august

Gjennom honours-programmet skal vi teste ut pedagogiske modeller og utfordringsdrevne arbeidsformer på en liten gruppe særlig motiverte studenter. Forsøkene skal få overføringsverdi for alle som studerer ved UiO. Vi ønsker å gi alle våre studenter den kunnskapen, den kraften og det motet de trenger for å være med å forme vår verden. Vi har som samfunn ingen talenter å miste.

Norges studentunion (NSO) er bekymret for ressursbruken i det nye programmet og frykter at andre studietilbud vil utarmes, når de 20 honours-studentene loves ekstra tett oppfølging. Vi vil gjerne berolige NSO og andre som er bekymret. Hensikten med det nye studiet er å møte behov i fremtidens arbeidsmarked for tverrfaglige tilnærminger kombinert med dyp faglig innsikt.

Vanligvis er det profesjonsfagene (medisin, psykologi, odontologi og juss) som får søkere med de beste karakterene. Honours-tilbudet på UiO viser at vi også i Norge finner en annen gruppe høyt motiverte studenter. De ønsker store utfordringer og de tenker utradisjonelt faglig. De er interessert i både realfag og humaniora. De vil gjerne koble dyp fagkunnskap med tverrgående temaer. Den rekordhøye søkningen forteller at interessen for det nye programmet er stor.

UiO har 28.000 studenter og henvender seg til mange ulike grupper av søkere. De får plass på programmer som er ulikt finansiert fra Kunnskapsdepartementets (KDs) side. Medisin og odontologi er blant fagene som er høyt priset. UiO har også mange fag i laveste priskategori. Mange studenter beveger seg på tvers av fag og vil i løpet av studietiden møte emner som er ulikt finansiert. Ulikhetene og forflytningene bringer med seg ulike former for intern kryssubsidiering. Regnestykket er komplisert.

Honours-programmet er årets nyhet på UiO, men vi fornyer studietilbudet hele tiden. Det svært populære studiet i digital økonomi og ledelse ble lansert for to år siden. I mars presenterte vi en erfaringsbasert master for religiøse ledere. Den har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet. Neste år lanserer vi Norges første program i filosofi, statsvitenskap og økonomi, basert på den anerkjente PPE-modellen (Politics, Philosophy and Economics).

Vårt ønske er å utvide honours-tilbudet til flere studenter i årene som kommer. UiO har allerede flere forslag på tegnebrettet. En slik utvidelse vil imidlertid avhenge av at vi får til et godt samarbeid med KD. Vi har allerede søkt departementet om nye studieplasser i en priskategori som sikrer forsvarlig drift av en større satsing på et slikt forsterket program.

Av Svein Stølen
Publisert 3. aug. 2019 10:14 - Sist endret 3. aug. 2019 10:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.