Universitetets aula skal fortsatt være en viktig konsertarena

Aulaen ved Universitetet i Oslo (UiO) har gitt meg noen av mitt livs mest uforglemmelige opplevelser. Tawakkol Karmans tale om krisen i Jemen under Nobel Peace Prize Forum i 2019. Møtet i 2018 med tidsvitnene ved 75-års markeringen av de 644 UiO-studentene, som ble internert og deportert til Tyskland. Håvard Gimses Rachmaninov-tolkning under rektorinaugurasjoner i 2017 er tre nyere eksempler. Innlegg i Dagsavisen 5 august.

Al Gore under Nobel Peace Prize Forum 2018

Aulaen er en festsal for store anledninger, men også en viktig del av UiOs daglige virke. Samme sted som Martin Luther King, Mor Theresa og Dalai Lama har fått sine Nobels fredspriser utdelt, inviterer UiO jevnlig til åpne foredrag, seremonier, prisutdelinger og diskusjonsmøter. Her deles Olav Thon og Anders Jahres priser ut. Her kreeres hvert år over 500 nye doktorer. Lovisa Mienna Sjöbergs tale på vegne av de nye doktorene under en kreeringseremoni i 2018 minnet om verdien av en slik arena for den akademiske samtalen. Svært ofte kombinerer vi vitenskap, samfunnsdebatt og kultur. Ofte sammen med Universitetets eget Symfoniorkester og eller egne kor som Kvindelige Studenters Sangforening og Den Norske Studentersangforening.

Aulaen er også en viktig nasjonal konsertarena. Vi forvalter Aulaen på vegne av fellesskapet. Jeg vil snarest ta initiativ til en samtale om hvordan vi best kan få det til. Mitt ønske er at vi sammen utvikler en modell som fungerer for alle involverte. Den må bygge på en felles forståelse av at aulaen også i framtiden skal være en viktig konsertarena. Den må også bygge på en felles forståelse av at aulaen, som ble gitt som gave til Universitetet da det fylte 100 år i 1911, er en viktig arena for et universitet som har vært med å bygge og utvikle Norge siden 1811 - og for den norske samfunnsdebatten. Mitt ønske er at UiO legger godt til rette også for våre gode samarbeidspartnere og brukere av denne fantastiske konsertarenaen i hjertet av hovedstaden.

Av Svein Stølen
Publisert 5. aug. 2020 08:38 - Sist endret 5. aug. 2020 08:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.