Dødsdømte Ahmadreza Djalali må løslates

Denne uken markerer vi fred, demokrati og menneskerettigheter med utdeling av Nobels fredspris og Oslo Peace Days som høydepunkt. Vi oppfordrer den iranske ambassadøren til Norge og den norske regjeringen til å bruke anledningen til å gjøre alt i sin makt til å sikre human behandling og frigivelse av den dødsdømte svensk/iranske katastrofemedisineren Ahmadreza Djalali. Innlegget er først publisert i Dagbladet 10 desember.

Djalali flyttet med sin familie til Sverige i 2009. Han tok en doktorgrad ved Karolinska Institutet i 2012 og er svensk statsborger. Han ble arrestert under en tjenestereise i Iran i 2016 og anklaget for blant annet spionasje. Et år senere ble han dømt til døden av Irans Revolusjonsdomstol. Han har siden vært fengslet under svært tøffe forhold, og hans fysiske og mentale helse sies å være sterkt redusert.

24. november rapporterte organisasjonen Scholars At Risk at Djalali var plassert i isolat og at fullbyrdelsen av dommen er nært forestående. Situasjonen har vakt betydelig oppmerksomhet internasjonalt. Det resulterende presset fra nobelprisvinnere, statsledere og akademikere verden over, ser ut til å ha gitt resultater, iallefall midlertidig. Fullbyrdelsen er i det minste utsatt.

Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, det er likegyldighet, sa Eli Wiesel i Universitetets aula etter at han mottok Nobels fredspris i 1986. Dette må vi som mennesker og samfunn bruke som rettesnor. Behandlingen av Djalali og hans familie er et overgrep vi ikke kan tolerere. Det er et direkte angrep på enkeltmennesket, på grunnleggende demokratiske verdier og på den akademiske friheten.

Vi krever at ansvarlige myndigheter i Iran trekker tilbake dødsdommen og umiddelbart frigir Djalali slik at han kan gjenforenes med sin familie og gjennoppta sitt arbeid innen katastofemedisin for å redde liv.

Av Svein Stølen, Sjur Baardsen, Anne Borg, Hanne Solheim Hansen, Anne Husebekk, Klaus Mohn, Dag Rune Olsen, Curt Rice, Sunniva Whittaker, Petter Aasen
Publisert 19. des. 2020 14:32 - Sist endret 19. des. 2020 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.