God helg!

Ordfestivalen ved HF fikk mange av oss til å tenke over hvilke ord vi synes er viktige. Spør du meg på en vanlig dag, vil jeg si at mitt favorittord er nysgjerrighetsdrevet. I coronaens tid er de to nye ord som vinner: Solidaritet og dugnad!

Bildet kan inneholde: krus, kopp, kopp, kaffe kopp, drikkeglas.

Mange av oss lever nå mer eller mindre avsondret fra fellesskapet på hver vår lille øy. Samtidig er dette en uke hvor båndene mellom oss oppleves som sterkere enn noensinne. Hele det store hardtarbeidende og kunnskapsrike uio-fellesskapet har lagt ned en kollektiv innsats jeg selv aldri har sett maken til.

Innsatsen har vært helt nødvendig. Solidariteten har vært avgjørende i den vanskelige situasjonen verden befinner seg i. Nasjonalt er det fellesskapet og de svakeste som må prioriteres. På UiO er det studentene som kommer i første rekke. Vi ser at de blir møtt med kunnskap, sinnsro, utholdenhet og varme. Jeg ønsker å sende med dere alle en stor takk inn i helgen.

Jeg vil takke alle dere som nå blir beordret til tjeneste i helsevesenet; studentene som må finne nye måter å studere på; alle dere som har bidratt til den store digitale dugnaden som har funnet sted den siste uken; alle kollegaer som holder kritisk forskning i gang; alle dere som jobber i frontlinjen; alle dere som bidrar uten at det synes; dere som sikrer båndbredde, som kjøper inn datamaskiner, som sitter på den nye digitalte helpdesken for bare å nevne noen. Ikke minst vil jeg takke dere som arbeider med barn på hjemmekontoret, dere som løser nye utfordringer hver time, noen ganger hvert minutt. Til dere som selv er syke eller har omsorg for noen som er syke, vil jeg ønske god bedring. En spesiell takk til studentene våre og til Studentparlamentet som har vært til stor støtte i denne vanskelige tiden.

Jeg håper helgen vi nå går inn i, vil romme tid for hvile, ettertanke og refleksjon. For de som trenger adspredelse vil jeg anbefale en digital tur på et av våre museer. Her (KHM og NHM) finner dere lenker pr i dag, og mer er på gang!

Digitale broer og kontakt kan bringe oss ut av den isolasjonen mange nå opplever som tyngende. Ikke nøl med å ta kontakt med andre som kan trenge det. Kanskje må vi i dagene som kommer også tenke ekstra på internasjonale kollegaer og studenter, på dem som står uten et bredt kontaktnett.

Ta vare på dere selv og andre - vi ser vi fram til en mer normal hverdag etterhvert.

La oss stå skulder ved skulder også i dagene og ukene som kommer.

Av Svein Stølen
Publisert 20. mars 2020 12:11 - Sist endret 20. mars 2020 17:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.