God Jul!

Kjære alle sammen! Tusen takk for den utholdenheten og engasjementet dere alle har vist i et krevende år. Et år hvor den nyeste forskningen har vært diskutert i de 1000 hjem, og hvor tilliten til kunnskap er styrket.

Bildet kan inneholde: blå, arkitektur, natt, landemerke, majorelle blå.

Året startet normalt med et liv vi nå savner. Studentene ved det juridiske fakultet flyttet inn i et lyst og levende, og splitter nytt Domus Juridica. Det betyr mye for læringsmiljøet, og for at vi er tydeligere tilstede i byen; med kunnskap og i dialog med samfunnet.

Korona, Klima, USA-valg og den første utgravningen av et Vikingsskip på over 100 år har preget denne dialogen i dette året som har vært formidlingsåret over noe.

12 mars er risset inni vårt minne, og preger fortsatt samfunnet, universitetet, og hverdagen for oss alle. Engasjementet og innsatsen da vi kastet oss rundt og ble digitale over natten var formidabel. Tålmodigheten og støtten vi fikk fra studentene viste ansvarlighet og forståelse.

2020 ble på mange måter året det passet å utnevne våre første merriterte undervisere, med et tydelig blikk på kollektivet, og med stort hjerte for nytenkning og engasjement.

Da vi ikke kunne møtes fysisk og følte oss litt isolerte og usikre på fremtiden, var nettopp nytenkning og engasjement påkrevd; vi måtte lage fellesskap på nye måter. Og det er mange som har bidratt. Foreningsliv, vaskepersonal, helsetjeneste og bibliotek har alle gjort det litt enklere å være menneske.

Våren gikk bedre enn vi kunne frykte, og pandemien bidro til at vi fikk flere søkere til våre studier enn noengang. I august kunne vi ta imot våre nye studenter, på en ny måte, med en meters avstand, rikelig med antibac, og i små grupper. Vi håper og tror vi har gitt dem et så godt første semester som vi bare kunne.

Høsten har likevel vært krevende for oss alle, men jeg mener vi har grunn til å være stolte av arbeidet vi sammen har gjort når vi nå ser lys i enden av tunnelen; vaksiner er på vei - kunnskapsbaserte og utviklet av verdens store forskerkollektiv.

Forskningsbasert er all vår virksomhet; både undervisningen, innovasjonen og formidlingen. Midt i dette krevende året har vi evnet å sende inn 57 skisser til Forskningsrådets utlysning av Sentere for Fremragende Forskning. Det er denne forskningen som skal danne grunnlaget for at vi også i fremtiden møter samfunnets utfordringer kunnskapsbasert.

Kjære alle sammen. Tusen takk for formidabel innsats. Vi har lært mye i 2020 og mest av alt har vi lært hvor viktig det er å kunne møtes ansikt til ansikt på et universitet. Universitetet handler om møtet mellom studenter, mellom forskere og mellom studenter og forskere. Jeg håper vi snart kan la campus fylles igjen; at vi snart er tilbake til mer normale dager.

Jeg ønsker dere alle en god jul, en rolig romjul og så tror jeg vi alle skal ønske hverandre et mer normalt - og riktig godt nytt år.

Vedlagt er årets lille musikalske UiO-hilsen - den viser noe av bredden i vårt omfattende samfunnsoppdrag. Nordnorsk julesalme med vår 175-års jubilant Den Norske Studentersangforening.

Av Svein Stølen
Publisert 23. des. 2020 10:08 - Sist endret 23. des. 2020 10:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.