Kunnskap i mange kanaler

«Universitetet er til for å lage mennesker» var budskapet Universitas satt igjen med etter årets digitale velkomstseremoni på UiO. Vi må tilstå vi gleder oss stort over det. For, jo - det handler om å lage mennesker; og om å utvikle mennesker. Derfor står studentene i sentrum. Møtet mellom livslangt lærende professorer og søkende, kritiske og nysgjerrige studenter sikrer at kunnskap tas i bruk, at den nyeste kunnskapen og forskningsfronten preger undervisningen vi gir.

UiO i samspill ved fire av oss; Runa, Katerini, Tore og Anine. Foto: Jarli & Jordan/UiO.

Vi skal gi nysgjerrigheten føde og bidra til at hver enkelt av oss evner å heve blikket. Samtidig er vi aldri utlært. Det ligger derfor i vårt mandat som universitet ikke bare å forske og utdanne, men også å bidra til en åpen og opplyst samtale; i undervisningsrommene, men også i offentligheten. Vi gjør det gjennom stor aktivitet i media, i møter, debatter og foredrag for alt fra pensjonistforeninger, til offentlig sektor, skoler og næringsliv. Museene våre er ikke minst gode og synlige formidlingsarenaer for fortid og nåtid. Likevel skal vi alltid videreutvikle formidlingskanaler og konsepter. I Strategi 2030 er formuleringen «UiO skal bidra til kunnskapsbaserte samtaler og meningsdannelser og være til stede der viktige diskusjoner foregår.»

Det er en målsetning som krever flere svar, og i disse tider med begrensninger på fysisk kontakt er utviklingen av digitale tilbud påkrevd. Gjennom vår nye digitale formidlingsarena «Universitetsplassen» tester vi derfor ut ulike konsepter. Vi skal som universitet tilrettelegge, mens forskerne selv skal velge tema og hvilke eksterne gjester de vil snakke med. Vi forsøker å koble dette til den pågående samfunnsdebatten og det vi tror publikum utenfor akademia vil være opptatt av. Diskusjonene ledes av to unge, dyktige og vitebegjærlige studenter.

I studiestartsuka har vi hatt 11 direktesendinger fra studio på selveste Universitetsplassen og vi vil anbefale dere å se på disse sendingene om mange av de store temaene i vår tid. Vi er opptatt å pirre våre studenters samfunnsengasjement, og dermed ble dette en del av studiestart. Vi fortsetter med podcast fra Universitetsplassen utover høsten og vi vil benytte anledningen til å takke forskerne som stiller opp, alle som har vært med å få dette «på plass», og ikke minst alle eksterne gjester og programledere. Det har ikke manglet på entusiasme og velvilje.

Klimahuset er et annet nytt konsept, som til tross for at det er blitt bremset av pandemien, allerede har vist fram sitt store potensial. Her har også semesteret startet friskt, med Grønn digital Arendalsuke. Digital fordi tre dager med foredrag og diskusjon ble streamet, men likevel ikke mer digital enn at vi hadde et lite, fint og engasjert publikum til stede. Gratulerer til alle som har deltatt, som har planlagt og som har lyttet!

Vi gleder oss til fortsettelsen. God helg til alle og lykke til med semester- og studiestart.

Av Svein Stølen, Gro Bjørnerud Mo
Publisert 14. aug. 2020 16:12 - Sist endret 14. aug. 2020 16:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.