Eit menneske er inga øy

Det var fantastisk å være tilbake i Universitetets vakre aula torsdag. Vi feiret prisvinnerne, men også universitetet som ide og akademia som fellesskap. Jeg tok utgangspunkt i min gode lærer Otto Bastiansen i min middagstale.

Bildet kan inneholde: pallplass, mikrofon, yttertøy, talerstol, offentlig adresse system.

Vi har engasjerte og dyktige studenter som ønsker å bidra til endring. De har klare forventninger til UiO, som lærested og som institusjon. Takk til Jørgen Hammer Skogan for strålende tale. Foto: Yngve Vogt / UiO.

Kronprinsparet Harald og Sonja og statsministeren Tryve Bratteli satt på første benk da Rektor Otto Bastiansen på sin sedvanlige uformelle måte åpnet arrangementet «Universitetet i Hverdagen». Vi er tilbake i 1975. Åpne dager rett og slett. Elfenbensproblematikken var tydelig og universitetet ble sett som samfunnsfjernt. Etter Ottos mening var man rett og slett nødt til å etablere kontakter utad for å fungere som et skikkelig universitet.

Statsminister Bratteli la intet imellom. Han tegnet et lite flatterende bilde av et innesluttet og virkelighetsfjernt universitet som var nødt til å åpne seg mot samfunnet rundt. Ikke minst var det etter statsministerens mening nødvendig å gjøre universitetsstudiene mer innrettet mot arbeidslivets forventninger og krav. Styrket kontakt mellom student og arbeidsliv var påkrevd og Statsministeren luftet tanken om at studentene må ta et friår underveis i studiene for å sikre yrkeserfaring.

Dette lille historiske tilbakeblikket illustrerer at samspillet med resten av samfunnet, forskningens nytte, arbeidslivsrelevans og praksis, student og læringsmiljø er evige temaer i vår sektor. Og det er bra. Sånn må være! Vi skal være glade for det store samfunnets betydelige interesse og for debatter om hva vi er - og for hvem. Vi har intet å frykte. I 210 år har UiO vært mye forskjellig. Men aldri - aldri - irrelevant.

Edvard Munchs Ensemble, Den Norske Studentersangforening og vårt eget Universitetets symfoniorkester skapte en fantastisk ramme da vi hedret årets prisvinnere ved UiO; ikke bare vinnerne av universitets priser, men og nye doctores som fikk kongens gull, og de beste bærekraftsmasterene. Tider skal komme!

Vi feiret prisvinnerne torsdag, men også universitetet som ide og akademia som fellesskap.

Eit menneske er inga øy, sitt eige heile; kvar ein er bit av eit kontinent, del av fastlandet - skrev John Donne i 1624 omsatt av Åsmund Bjørnstad

«Å være sammen, opplevelsen av fellesskap, å føle seg verdsatt og respektert, er fundamentet for all høyere utdanning. Vi produserer ikke kunnskapsmaskiner, vi utdanner mennesker som skal jobbe sammen for å skape framtidens samfunn. Samarbeidsevner og gode læringsfellesskap er noe av det viktigste vi kan utvikle.»

Skrev UiOs syv første meritterte undervisere nylig - om hvor viktig felleskap og tilhørighet er for at studenter skal lykkes i studieløpet, både faglig og sosialt. Jeg er hjertens enig i det de skriver - og kanskje er det derfor jeg startet med Otto - en av mine helter.

Jeg møtte ham første gang i 1980. Som fargerik og energisk foreleser. Lite ante jeg at Otto tidligere hadde vært både prorektor og rektor. Otto var først og fremst så herlig tilstede. Jeg husker at vi prøvde å legge sammen alt han hadde vært med på - ett år der, opphold der osv - og vi kom frem til at han måtte være minst 140 år. Han lærte oss faget, men var alltid opptatt av kontekst og av å møte oss med raushet og vennlighet - gi oss trygghet. Det tror jeg var i hans bevissthet alltid. Otto var Odd Hassels viktigste mann, og kunne fortjent en solid bit av Hassel Nobelprismedalje. Ingen er for store til å være rause og vennlige.

Engasjement, ro, vennlighet og trygghet - det skaper arbeidsmiljø - det skaper læringsmiljø. Læringsmiljø skaper utdanningskvalitet. Arbeidsmiljø skaper et godt universitet. Denne forståelsen som er så viktig gjennomsyret talene i aulaen. Ja, de takket for prisene, men de takket like mye sine kollegaer - sitt lokale nabolag i vårt store og mangfoldige universitetsamfunn.

Årets prisvinnere er fremragende på hvert sitt vis. De har gjennom sitt virke bidratt stort til vår felles globale kunnskapsalmenning. Tusen takk igjen og gratulerer.

Av Svein Stølen
Publisert 4. sep. 2021 08:41 - Sist endret 4. sep. 2021 08:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.