UiO skal tilrettelegge for formidling

Førsteamanuensis i organisk kjemi Alexander H. Sandtorv med flere etterlyser konkrete tiltak som viser at Universitetet i Oslo (UiO) satser på formidling. Jeg svarer i Aftenposten.

Bildet kan inneholde: møbler, stol, arkitektur, samfunnet, fritid.

Bilde fra Klimahuset ved NHM; fra et formidlingsopplegg hvor ungdomsskoleelever får kunnskap om både menneskeskapte og naturlige klimaendringer, konsekvenser av global oppvarming og hvilke løsninger som finnes.

Jeg vil først fremheve at vi skal ha en kultur som heier på formidling. Mange får god støtte fra sine institutter og enheter, og vi må arbeide for at enda flere opplever en støttende og inkluderende kultur – selv når vi er faglig uenige i en kollegas standpunkt eller argumentasjon. Vi skal bidra i samfunnsdebatten. Da må vi trene på det og legge til rette for det som ledere.

Vi har bygget ut betydelig infrastruktur for formidling de seneste årene.

Scene Humsam, Realfagsbibliotekets scene, og Klimahuset driver aktiv formidling mot publikum i alle aldre. Vi skal utvikle Domus Bibliotheca til en viktig arena for formidling og samfunnsdebatt. Vi investerer i Forskning.no og Store norske leksikon, og våre forskere bidrar stort.

Podkastene «Norgeshistorie» og «Universitetsplassen» er andre eksempler. UiO har dessuten de seneste årene investert ca. en milliard kroner i bygg ved våre to store universitetsmuseer, Kulturhistorisk og Naturhistorisk, som tilsammen har 1,4 millioner besøkende hvert år. Virkelige fyrtårn når det gjelder formidling.

Vi jobber profesjonelt med å utvikle egne digitale kanaler – både uio.no og i sosiale medier som treffer og engasjerer publikum.

På alle fakultetene jobber dedikerte kommunikasjonsrådgivere som bistår forskere i deres populærvitenskapelige arbeid, som bidrar til å utforme innhold til podkast eller andre kanaler. Fakultetene har ulike opplæringstilbud, men det betyr likevel ikke at vi ikke kan gjøre mer. Det skal vi jobbe videre med.

Av Svein Stølen
Publisert 14. okt. 2021 21:18 - Sist endret 14. okt. 2021 21:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO