Spør du om solen, får du svar

Aulaen er Universitetet i Oslos tradisjonsrike arrangements- og konsertsal. Her finner vi Munchs aulamalerier, med Solen som iøynefallende midtpunkt. Først publisert i Klassekampen.

Universitetets aula - her kombinerer vi vitenskap og kultur; feiring og kritisk tenkning; ettertanke og fremtidsvyer.

Kari Hirth ønsker i Klassekampen 16 November økt tilgang til Munch fantastiske aulamalerier. Jeg har stor forståelse for det. Universitetet i Oslo arbeider for å vise dem frem i enda større grad enn vi har hatt mulighet frem til nå, men det er mange hensyn å ta.

I motsetning til det nye Munch-museet, er ikke Aulaen bygget med kunnskap om hva Munchs malerier trenger av beskyttelse, lys- og luftforhold osv. Bygget er ikke dimensjonert for omfattende museumsvirksomhet. Her må vi ved Universitetet i Oslo lytte til konservatorene, og deres tale er klar: Maleriene må få tilstrekkelig hvile.

Vi ønsker selvfølgelig likevel å gi folk tilgang til aulamaleriene. I perioder åpner vi derfor aulaen for publikum, både for tilreisende og byens befolkning, utover konserter og andre arrangementer. Det er gratis.

Samtidig er Aulaen et bygg vi bruker i vårt daglige arbeid. Her kreerer vi nye doktorander. Her mottar vi utenlandske statsledere, verdensledende internasjonale forskere, her feirer vi prisvinnere og her formidler vi kunnskap. Munchs aulamalerier omkranser og løfter denne aktiviteten. Derfor må vi balansere behovene.

Vi jobber for å gjøre Aulaen til en enda viktigere konsertarena. Går det slik vi vil, blir området rundt Aulaen en viktig formidlings-, kultur- og debattarena, med større og fortsatt gratis tilgang til Munch vakre aulamalerier.

Av Svein Stølen
Publisert 20. nov. 2021 08:11 - Sist endret 20. nov. 2021 08:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO