Velkomsttale til nye studenter

Kjære nye studenter! Velkommen til Universitetet i Oslo. Gratulerer med studieplass ved Norges beste universitet

Stor mengde studenter foran universitetsplassen

Foto: UiO/Jarli&Jordan. Velkomstseremonien 2019.

A special welcome to our international students. You bring new perspectives that we are eager to learn from. I hope you will enjoy your stay and make many new friends. The University of Oslo knows no boundaries, and I hope/am sure that both you and our Norwegian students will profit from working together and getting to know each other.

Det er en stor ære å ønske dere velkommen her på selveste Universitetsplassen. Å se flere tusen studenter fylle Universitetsplassen til velkomstseremoni er et av årets høydepunkter og får mitt hjerte til å pumpe litt ekstra. Som dere ser, har vi tatt frem finstasen i dag. Kappen, kjedet og seremonien - med symfoniorkester og store kor - er en del av universitetets tradisjon og historie, en tradisjon og historie som dere nå er en del av og skal være med å utvikle videre. 

I dag handler det om dere, om studietiden dere nå starter på, om deres fremtid. Men deres fremtid er også samfunnets fremtid - det er dere som skal lede vei i en verden med kjente og nye utfordringer. Vi håper at det dere lærer og erfarer gjennom studietida vil hjelpe dere å ta gode veivalg. Vi har som mål at du som studerer ved Universitetet i Oslo skal få mer enn en god utdannelse: At du styrker din kritiske sans, får et globalt perspektiv og blir engasjert i samfunnet rundt deg. At du blir et tenkende, men også omtenksomt menneske.

I 211 år har universitetet bidratt til å utvikle Norge og verden. Det skal vi fortsatt gjøre. Med forskere og lærere i verdensklasse, Norges sterkeste studenter, og med mange fag og studieprogram, har vi gode forutsetninger for å bidra til å løse ulike komplekse samfunnsutfordringer. Spørsmålene kan være ubehagelige, svarene sjelden enkle og kan dessuten være kontroversielle. Det betyr at dere i studiene vil bli eksponert for, og vil måtte diskutere, teorier og ideer dere selv kanskje er dypt uenig i. Dere vil lære å møte argumenter med motargumenter og å møte meningsmotstandere. Dere blir inkludert i krevende spørsmål, i et mangfold av meninger og i vanskelige diskusjoner. Konstruktive diskusjoner og kritikk, og fri kunnskapsdannelse er en del av både universitetets og demokratiets «DNA». 

Samarbeid på tvers av landegrenser er en viktig del av det akademiske fellesskapet dere nå trer inn i. Utveksling gir ny kunnskap og nye perspektiver som både samfunnet og arbeidslivet trenger, og det er viktig for din personlige utvikling. Universitetet i Oslo har flere hundre utvekslingsavtaler med sterke universiteter over hele verden. Benytt sjansen! Vær nysgjerrig og bruk mulighetene som universitetet og Oslo har å by på. Ta kontakt med hverandre, jobb sammen og hjelp hverandre. Det er viktig for læring og faglig utvikling, men det er også viktig for å skape trygghet, fellesskap og tilhørighet. Å flytte til en ny by og starte en ny hverdag, det kan være både ensomt og skummelt. Derfor, engasjer dere i studiemiljøet og i studentforeninger; oppsøk Karrieresenteret for å få råd; snakk med hverandre og inkluder hverandre. Ditt engasjement kan også utløse engasjement hos andre. Medstudentene dine er de beste partnere i læringsprosessen, men sjansen er også stor for at de blir dine venner for livet. Kanskje møter du til og med den store kjærligheten, her ved Universitetet i Oslo.

Lykke til, vi gleder oss til å følge dere videre. Norge og verden trenger både deres hjerter og hjerner. Takk for at dere valgte Universitetet i Oslo.
 

Av Svein Stølen
Publisert 15. aug. 2022 15:10 - Sist endret 19. aug. 2022 16:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektorbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO