«Sikker oktober» – Nasjonal sikkerhetsmåned på UiO

Oktober er Nasjonal sikkerhetsmåned, og på UiO markerer vi Sikker Oktober for tredje år på rad. Vi vil øke din kompetanse og bevissthet rundt informasjonssikkerhet. Vi setter derfor søkelyset på enkle tiltak både studenter og ansatte kan gjøre for å være sikrere både på jobb og privat.

Millioner av enkeltangrep
Hver måned blir Universitetet i Oslo utsatt for millioner av enkeltangrep fra hackere, botnett og andre som ønsker å utnytte våre IT-ressurser i ond hensikt. Vårt digitale forsvarsverk er bare én del av det vi beskytter oss med. Du,  jeg og alle andre som bruker datamaskiner på UiO, er en av de viktigste sikkerhetsmekanismene vi har – men vi er også den største trusselen.

Hva? Er vi en trussel?

På UiO har vi et massivt IT-sikkerhetsapparat i form av brannmurer, antivirusprogram, ulike detektorer og en liten hær med IT-ansatte som har som hovedoppgave å sikre vårt digitale UiO-liv fra angrep utenfra.

Så hva er da trusselen?

Det er hver enkelt av oss – ansatte, studenter og gjestebrukere ved Universitetet i Oslo. Vi er gode på forskning, utdanning, formidling og innovasjon, men når vi er slepphendte med passord, legger ut taushetsbelagt eller sensitiv informasjon på nett, bruker ukjente minnepinner, åpner suspekte vedlegg og på andre måter tar risiko, truer vi både egen digitale sikkerhet og sikkerheten til digital informasjon på UiO.

Bli sikrere i oktober

Sikkerhetsmåneden oktober er et prosjekt som ble etablert av The European Union Agency for Network and Information Security, og det gjennomføres arrangementer både i USA, EU og i Norge. På UiO arrangeres Sikker oktober av Universitetets senter for IT (USIT).

Med IT-sikkerhet mener vi alt fra passord til personvern og de plikter og rettigheter vi som universitetsansatte faktisk har – alle sammen.

Det er mye du kan gjøre for å beskytte deg selv og datamaskinen din. Mange av oss bruker samme passord både privat og på jobb. Dette gjør oss sårbare for at uvedkommende kan få tilgang til sensitiv informasjon – både privat og arbeidsgivers.

Gjennom å delta på foredragene under «Sikker oktober» kan du lære mer om hvor enkelt det kan være for andre å få tilgang på sensitiv informasjon – og hvordan du kan beskytte deg selv.

Du kan velge mellom en rekke forskjellige foredrag som alle på UiO, ansatte og studenter kan delta på. Her vil du få ny viten som skal hjelpe deg med å gjøre universitetet til et sikrere sted å studere, jobbe og forske.

Informasjonssikkerhet må bli en naturlig del av hverdagen. Dette er vårt kollektive ansvar.

Les mer om hvor, når, hva og hvordan på uio.no/sikker.

Publisert 18. okt. 2015 11:26 - Sist endret 4. mai 2016 10:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere