Er det mulig å bekjempe terrorisme?

Er det mulig å bekjempe terrorisme? Dette er spørsmålet vi stiller i det åpne møtet i Litteraturhuset, mandag 30. november kl. 19.15. Foranledningen er de siste ukers terroraksjoner i Beirut og Paris.

Er terror nå blitt den nye normalen? Kan vi unngå et stadig mer polarisert Europa? Hvorfor blir vestlig ungdom tiltrukket av ISIS? Dette er blant de temaene som vil bli tatt opp på mandagens møte. Det vil bli innlegg av Thomas Hegghammer, Linda Noor, Raino Malnes samt Tore Bjørgo – påtroppende leder for UiOs nye Senter for forskning på høyre-ekstremisme. Thomas Hylland Eriksen vil lede debatten.

Universitetet i Oslo har gjort det til tradisjon å arrangere åpne forelesningsserier når det i kjølvannet av kriser melder seg et behov for innsikt og kontekst. Vi hadde åpne forelesninger etter 22/7, og vi hadde åpne forelesninger etter terrorangrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar i år. Sistnevnte forelesningsserie fikk overskriften «Etter Paris». Etter terroranslagene i Paris fredag  13. og natt til lørdag 14. november, er overskriften dessverre igjen aktuell.

Den 17. november - bare dager etter terroren i Beirut og Paris - delte vi ut Universitetet i Oslos menneskerettighetspris til kunstneren, aktivisten og ytringsfrihetsforkjemperen Deeyah Khan. Hun hadde i to år fulgt en gruppe briter som ble fremmedkrigere. Hennes budskap gjennom mediene var klart: «IS må ikke få ta barna våre». Deeyah Khan understreker vårt eget ansvar. De som rekrutteres til IS fra Europa, til terror og til krig, identifiserer seg ikke med våre vestlige samfunn og verdier.  Vi har ikke lyktes i å gi disse unge menneskene tilhørighet og identitet. De har ikke blitt «våre» barn.

Noe av det samme snakket Robert D. Putnam om da han foreleste på UiO i november. Hans budskap er like enkelt som det er viktig: Et samfunn med stadig større heterogenitet kan bare overleve dersom vi oppfatter alle barn som «våre».

Så når vi på mandag stiller spørsmål om hvordan vi kan bekjempe terrorisme, dreier det seg ikke bare om overvåkning, beredskap og væpnet politi. Det dreier seg like mye om hvordan vi unngår å utvikle de «dødelige identitetene», som Linda Noor vil fortelle oss om.

Europa – ja, hele verdenssamfunnet – testes nå av konflikter, terror, flukt og migrasjon. Universitetets oppgave er å sette krisene og konfliktene inn i en bred faglig kontekst – historisk og kulturelt så vel som økonomisk, politisk og psykologisk. Vi trenger et intellektuelt fotfeste. For betraktninger og beslutninger må baseres på kunnskap og analyse. Bare da kan vi bevare vår rasjonalitet og humanisme i en turbulent verden.

Se video fra møtet på morgenbladet.no

Publisert 28. nov. 2015 17:50 - Sist endret 19. juli 2018 10:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere