Historie som julegave

Fredag 4. desember kommer Kunnskapsministeren til Blindern for å delta i lanseringen av Norgeshistorie.no. Her ligger det over 500 kortfattede artikler om landets historie fra steinalderen til i dag. Jeg ser frem til å overrekke Universitetets julegave til det norske folk, representert ved statsråden.

Hva er målet med denne nettsiden? Jo, her har vi samlet artikler fra 100 historikere, arkeologer og andre fagfolk, de fleste ved UiO, men også mange fra andre læresteder. Historiene er skrevet av fagpersoner med spisskompetanse. Alt er fritt tilgjengelig. Takk til alle dere som har bidratt!

Her kan du fordype deg i nitten tidsepoker. Hver tidsepoke har artikler delt inn i seks temaer: Hus og hjem, Kommunikasjon og kunnskap, Makt og politikk, Mennesker, Religion og verdensbilder, Teknologi og økonomi. Slik kan du følge det samme temaet gjennom alle perioder, fra steinaldersamfunnet til i dag.

Men her kan du også fordype deg i spesialartikler i hver periode, med korte, analytiske tekster om viktige historiske hendelser, basert på innsikten fra ny forskning. Visst har vi ikke skrevet om alt, men vi har valgt å få frem gode fortellinger som styrker leserens historiske forståelse. Historiske hendelser blir satt inn i en større sammenheng. Ny kunnskap blir satt opp mot den historiske grunnstammen.

Fra den forsiktige begynnelsen i 2011 har målet vært å kvalitetssikre alle artikler på Norgeshistorie.no. Samtlige er fagfellevurdert og kan dermed trygt siteres fra. De har alle et «UiO-stempel».

Hovedæren for at dette prosjektet er blitt til, ligger hos Det humanistiske fakultet og Institutt for arkeologi, konservering og historie. Instituttledelsen, forfatterne og ikke minst redaksjonsgruppen som har jobbet med nettstedet, har brukt utallige timer på å få alt i stand.

Resultatet av dugnaden ser vi i dag – en nettside som skiller seg ut fra andre historiske oppslagsverk på nett i dette landet.

Jeg tror at Norgeshistorie.no vil være spesielt nyttig for elever i videregående skole og for lærere som tar i bruk historie i undervisningen. Studenter på høyskoler og universiteter vil også ha god bruk for artiklene. Forhåpentligvis vil nettstedet bli flittig besøkt av samtlige historieinteresserte mennesker i dette landet. For meningen er at dette skal være en julegave til alle.

Jeg har flere ganger blogget om mitt syn på moderne formidling. Min holdning er at formidling ikke må ses på som enveiskommunikasjon, fra universitet til samfunn. Formidling anno 2015 er vitenutveksling. Slik må det være i et samfunn av høyt utdannete mennesker. Derfor er det lagt opp til at alle leserne kan gi tilbakemelding til forfatterne. Formidling kan bli til en dialog som vi alle kan lære av. Slik kan vi underbygge det som karakteriserer et vitalt demokrati: En informert og inkluderende debattarena.

Og er dere på jakt etter et tidsaktuelt tema? Les om «Den nye innvandringen» av Grete Brochmann.

Kom gjerne til Lucy Smiths hus på fredag for å høre mer! Arrangementet finner sted i Hannah Ryggen-rommet i 10. etasje klokken 15. Meld deg på lanseringen av Norgeshistorien på nett.

Norgeshistorie.no

Nettside for prosjektet: http://www.hf.uio.no/iakh/forskning/prosjekter/norgeshistorie/

Publisert 2. des. 2015 22:11 - Sist endret 22. juni 2017 09:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere