Krig, okkupasjon og oppgjør

I morgen – lørdag 3. desember – arrangeres semesterets siste forelesning i  forelesningsserien om krig, okkupasjon og oppgjør.

Terje Emberland. Foto: HL-senteret.

Dr. Philos og seniorforsker Terje Emberland vil snakke om hvilke funksjoner antisemittiske konspirasjonsforestillinger hadde innen Nasjonal Samling før og under okkupasjonen. Forelesningsserien arrangeres i samarbeid med Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Forelesningsserien har trukket fulle hus og viser det store behovet for formidling og kunnskapsutveksling om en viktig og vanskelig epoke i vår historie.

Foredragsserien i samarbeid med HL-senteret startet i 2015 - 75 år etter at Norge ble okkupert av nazi-Tyskland, og 70 år siden frigjøringen. På det første arrangementet i 2015 møtte over 320 mennesker møtte fram for å høre professor emeritus Ole Kristian Grimnes snakke om "Veien inn i krigen."  Gamle Festsal og galleriet var fullt, og vi måtte åpne dørene til siderommet.

Siden har det blitt mange forelesninger og mange fulle hus.

Forelesningsrekken har belyst veien inn i krigen og har løftet kvinnenes innsats fram. Forelesningene har omtalt militær og sivil motstand, krigen i nord, okkupasjonssamfunnet og okkupasjonshverdagen. I 2016 har temaene spent fra rettsoppgjør, dommernes krig og krigsseilere til historien om jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust. Og i morgen er temaet antisemittiske konspirasjonsforestillinger.

HL-senteret er en samarbeidspartner med UiO på mange plan. Det var Universitetet i Oslo som fra Stortinget fikk i oppdrag å etablere HL-senteret. Senteret er en selvstendig stiftelse som driver med forskning, formidling og dokumentasjon i Villa Grande på Bygdøy. HL-senterets forskere underviser om annen verdenskrig både for bachelor- og masterstudenter på vårt Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH). Og HL-senteret er altså en viktig samarbeidspartner i vår formidling og kunnskapsutveksling om krig, okkupasjon og oppgjør.

Jeg er meget glad for det tette samarbeidet mellom UiO og HL-senteret.

Publisert 2. des. 2016 06:54 - Sist endret 19. juli 2018 11:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere