UiOs menneskerettighetspris: Sørgelig aktuell

Tirsdag 17. november vil Deeyah Khan – kunstner, aktivist og ytringsfrihetsforkjemper  – bli tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris fra Lisl og Leo Eitingers fond.

Deeyah Khan

Mange husker sikkert Deeyah Khans film Jihad, som ble vist på NRK i september. Denne filmen viser intervjuer med britiske fremmedkrigere – britiske statsborgere som hadde reist fra sine hjem for å delta i kriger i forskjellige deler av verden. Alle som ønsker å forstå hvordan IS rekrutterer krigere fra vestlige land, inklusive vårt eget, bør se denne filmen. Etter terrorangrepene i Beirut og Paris sist uke er både pris og film blitt sørgelig aktuelle.

Ekstremisme, fanatisme, terror: Dette er begreper som ikke kan forstås gjennom tall og statistikk. Vi må inn i historiene – de enkelte individers historier om hvorfor de valgte å søke til grupper som vil bekjempe våre verdier, vårt demokrati og vårt velferdssamfunn. Det er nettopp slike historier Deeyah Khan legger fram for oss i sin kraftfulle dokumentarfilm. Historiene er vonde og opprivende, men vi trenger dem for å hindre at de blir enda flere. En viktig del av resepten er å sikre at vår barn og ungdom finner tilhørighet innenfor vårt velferdssamfunn, slik at de ikke søker tilhørighet i de gruppene som vil bekjempe det.

Priskomiteen skriver at en pris til Deeyah Khan vil sette søkelyset på en svært akutt problemstilling knyttet til unge muslimers tilslutning til radikal islam og ekstremisme. Men i sin begrunnelse peker komiteen først og fremst på Deeyah Khans innsats for kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Her nevnes hennes film Banaz: a love story – en film om en britisk-kurdisk kvinne som ble offer for æresdrap. I 2013 fikk denne filmen en Emmy-pris for beste dokumentar.

Komiteen skriver videre at det er et tydelig feministisk spor i Khans arbeid med ytringsfrihet og at hun har vært med på å etablere en rekke organisasjoner som arbeider for kvinners rettigheter. I 2007 var Deeyah Khan med på å stifte Sisterhood – en institusjon som bistår muslimske kvinner i å finne et eget og kreativt kunstnerisk språk.

Deeyah Khan har sin egen historie. Som ung norsk-pakistansk musiker i Norge ble hun truet til taushet og måtte forlate Norge som 17-åring. Vi ønsker henne velkommen tilbake – som en verdig mottager av UiOs menneskerettighetspris.

-------------------------

Prisutdelingen er tirsdag 17. november kl. 18 i Gamle festsal med påfølgende mottakelse. Påmelding her: https://nettskjema.uio.no/answer/menneske.html

Oppdatering 18.11.2015: Talen fra utdelingen er lagt ut på UiOs nettsider.

Publisert 16. nov. 2015 18:20 - Sist endret 2. nov. 2018 13:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere