2016 - Side 5

Publisert 19. apr. 2016 11:01

Vi er inne i et grønt skifte for UiO. Universitetet skal møte de globale miljø- og klimautfordringene gjennom forskningen vi gjør og utdanningene vi tilbyr. Samtidig skal Universitetet drives på en bærekraftig måte.

Publisert 18. apr. 2016 23:16

Den 20. april er det duket for den offisielle åpningen av Senter for ekstremismeforskning (C-REX). Senteret etableres som et tverrfaglig forskningsmiljø ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og er opprettet i samarbeid med flere andre institutter og institusjoner. Jeg ser på etableringen av dette senteret som en viktig milepæl i UiOs historie.

Publisert 15. apr. 2016 14:32
Det er vår, og dermed nærmer det seg en ny UiO-festival. For femte år på rad inviterer vi hele byen til oss. Vi skal by på det flotteste vi har av kunnskap og kultur. Så hold av datoene 22. -24. april.
Publisert 8. apr. 2016 13:38

Det nærmer seg søknadsfrist for høyere utdanning. Aldri før har så mange søkt seg til UiO som i fjor, da 17 625 søkere hadde Universitetet i Oslo på førsteplass hos Samordna opptak. Jeg er ikke i tvil: Også i år vil det være svært mange som ønsker seg til Norges eldste og høyest rangerte universitet.   

Publisert 7. apr. 2016 11:29

I forrige uke prøvde fiskeriminister Per Sandberg å instruere forskere, og nå ser vi at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mistolker forskeres data.  Ser vi et mønster i regjeringens misbruk av forskning?

Publisert 4. apr. 2016 23:04

How can UiO students contribute to global partnerships? This is the question that will be addressed on April 5, in a meeting at the University of Oslo.  During my years as rector I have learnt to admire and appreciate the engagement and enthusiasm among our students for cooperation and partnership with institutions in the South. How can we support and nurture this engagement in a time with quite radical changes in the financial and political framework conditions?  

Publisert 1. apr. 2016 17:08

Sittende regjering har snakket varmt om kvalitet i forskningen, og kvalitet i forskningen har vært drivkraften i regjeringens aktive forskningsstrategi. Nå kommer fiskeriminister Per Sandberg med uttalelser som ikke kan forstås annerledes enn at han vil at forskningen skal styres av politikk. Å styre forskningen er det samme som å torpedere dens kvalitet. Taler regjeringen med to tunger?

Publisert 1. apr. 2016 09:15

Bergens Tidende hadde i går et oppslag under overskriften: «Sandberg: Forskerne skal være næringsvennlige». I ingressen leser vi at fiskeriministeren krever at forskerne på Havforskningsinstituttet skal være «positivt innstilt» til oppdrettsnæringen og at de skal dele målet om en «mangedobling av oppdrettslaksen».

Publisert 31. mars 2016 00:21

Istanbul, Brussels, Lahore. Uskyldige mennesker rammes av blind terror, og vi føler oss maktesløse. Jeg spør meg selv hva universitetet kan bidra med. Svaret er like enkelt som det er vanskelig: Universitetet anno 2016 må være samfunnets fremste skanse for intellektuell og moralsk beredskap på vegne av et menneskerettsbasert demokrati. Den 31. mars lanseres en bok som søker å styrke denne beredskapen. «Islamisme. Ideologi og trussel» er redigert av Øystein Sørensen, Bernt Hagtvet og Nik. Brandal.

Publisert 29. mars 2016 15:00

Professor Hans K. Hvide ved Universitetet i Bergen hevder i en artikkel i DN fredag at reformen som ledet til etableringen av innovasjonsselskaper ved norske universiteter (Technology Transfer Offices) har hatt dramatiske negative konsekvenser for entreprenørskapet blant landets forskere. På bakgrunn av dette mener han at norske politikere bør revurdere hele reformen og skrote TTO-ene.  Artikkelen villeder.

Publisert 23. mars 2016 13:03

We offer our deepest condolences to all students that were afflicted by the terrorist attacks in Belgium on Tuesday this week. We will do our best to support and help out in this difficult situation. 

Publisert 22. mars 2016 15:53

Dagsavisen skriver i dag om vår akademiske dugnad for flyktninger. Vi åpner for at flyktninger som har fått avbrutt sitt studieløp i utlandet, kan få praksisplass ved UiO. Vår dugnad går inn i en ny fase.

Publisert 13. mars 2016 10:12

Den norske UNESCO-kommisjonen har besluttet å fremme dokumentasjonen fra Osebergutgravningen til den internasjonale UNESCOs Memory of the World. Avgjørelsen tas ikke før neste sommer,  men bare det å bli nominert er en fantastisk anerkjennelse av Osebergfunnets store betydning for vår globale kulturarv.

Publisert 10. mars 2016 06:07

Boswell’s Life of Johnson er en av verdens mest berømte biografier og en av mine favorittbøker. Den står falmet og utslitt i min bokhylle. Dr Johnson var en så sammensatt person – så menneskelig. Men hans storverk - A Dictionary of the English Languagevar en nærmest umenneskelig prestasjon. Vår hjemlige pendant - Norsk Ordbok – kaller også på de store adjektiver. Verket er en kulturell skattkiste – intet mindre.

Publisert 8. mars 2016 08:54

Det er 80 år siden Carl von Ossietzky fikk Nobels fredspris. Det vil si: Han ble nektet å komme til Oslo, og prispengene fikk han aldri. De ble underslått på veien. Nå har Norsk PEN bestemt at den prisen som Ossietzky har gitt navn til, skal deles ut til Edward Snowden. Komiteen kunne ikke ha gjort et bedre valg.

Publisert 7. mars 2016 13:21

Universities have a global responsibility for facilitating and preparing for the green transition. The University of Oslo has every intention of laying the foundation for a green economy, not least through excellent and groundbreaking research.

Ole Petter Ottersen og Torbjørn Røe Isaksen
Publisert 4. mars 2016 15:11

Som leserne av denne bloggen kjenner til, er livsvitenskap UiOs største satsing noensinne. Derfor ble jeg ekstra glad da jeg ble invitert til å holde foredrag for NTVA om nettopp livsvitenskap. Møtet 9. mars er åpent for alle, og arrangørene har satt av god tid til diskusjon og spørsmål.  

Publisert 3. mars 2016 12:49

Onsdag 9. mars lanserer vi 12. og siste band av Norsk Ordbok. Det vert markert med ei stor lansering i Universitetets aula. Norsk Ordbok 2014 og Universitetet i Oslo har den gleda å invitere dykk alle til denne historiske markeringa.

Publisert 2. mars 2016 14:47

UiO har som mål å gjøre eksamen papirløs for alle, der det er praktisk mulig. Det betyr at det ikke bare er studentens eksamensgjennomføring som skal digitaliseres, men også for- og etterarbeid for faglærer, sensor og administrator. Det er full fart på dette viktige prosjektet, og det er høyt prioritert.  

Publisert 1. mars 2016 12:08

Den 2. mars kommer sentralbanksjef Øystein Olsen til Blindern for å holde en tilpasset versjon av sin offisielle årstale. Dette er et tilbud for studenter ved alle våre universiteter og høyskoler. Studentenes engasjement og spørsmål vil gi en ekstra dimensjon til sentralbanksjefens tale.

Publisert 29. feb. 2016 15:40

Torsdag 3. mars deles Thon-prisene ut for andre gang. UiO er vertskap for seremonien og inviterer til Aulaen. Seremonien er åpen for alle.

Publisert 24. feb. 2016 14:38

NRK kunne i Kveldsnytt 22. februar formidle at «striden om Nasjonalgalleriets fremtid har tatt en ny vending». I sendingen befester vi vårt ønske om å benytte et fristilt nasjonalgalleri til å utstille kunst- og kulturskatter fra norsk middelalder. Vi mener UiO med sitt Kulturhistoriske museum står nærmest når Nasjonalgalleriet skal tas i ny bruk. 

Publisert 23. feb. 2016 14:48

Med produktivitetskommisjonens rapport som bakteppe skriver Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 23. februar om norsk forskning og høyere utdanning. Han sier at det kreves systematisk og kontinuerlig arbeid for å fremme kvaliteten både på forskningen og utdanningen. Dette er selvsagt korrekt. Men så kommer han med påstander som best kan karakteriseres som skivebom

Publisert 22. feb. 2016 15:54

Will Ebola change the game? How should we combat antimicrobial resistance? What are the challenges ahead when it comes to food security?

Publisert 17. feb. 2016 15:20

I dag publiserte Aftenposten 6 kronikker og 78 debattinnlegg  for å vise alt det debattredaksjonen mottar i løpet av et døgn. For som Aftenposten sier i den e-posten de sender når de avslår innspill til debatt: "Den daglige tilstrømningen av nye manuskripter til debatt- og kronikksidene er så stor - opp til 100 artikler - at vi er nødt til å si nei takk til det aller meste."