Kildesortering i grønt skifte

Vi er inne i et grønt skifte for UiO. Universitetet skal møte de globale miljø- og klimautfordringene gjennom forskningen vi gjør og utdanningene vi tilbyr. Samtidig skal Universitetet drives på en bærekraftig måte.

Kildesortering er et skritt i riktig retning. UiO satte et mål om at vi skal gå fra 32 til 80 prosent kildesortering innen utgangen av 2018. Vi har allerede nådd delmålet vårt: Ved utgangen av 2015 var 50 prosent av avfallet kildesortert.

Lucy Smiths hus er første bygg ut. I hverdagen vil vi som jobber her på huset, merke at søppelbøtta blir borte fra kontoret og erstattet med sorteringsstasjoner – flere i hver etasje. Onsdag 20. april er sorteringsstasjonene på plass. Søppelbøttene forsvinner fra kontorene noen dager senere.

Noen vil syns det er uvant, men vi beveger oss fra stua til kjøkkenet med epleskrotten og yoghurtbegeret hjemme også. Nå slipper vi lukt fra søppelbøtta og nærgående fluer. I tillegg til kildesortering får vi beveget oss og slått av en hyggelig prat med en kollega. Selv ser jeg mest fram til å få på plass sortering av matavfall. Det er flott at dette avfallet kan bli brukt til biogass og kompost.

UiO er på størrelse med en mellomstor norsk by, og siden vi regnes som en bedrift må vi bygge opp et eget system for kildesortering – slik at vi følger de reguleringen som gjelder for næringsavfall. Jeg vil gratulere alle som har jobbet for å få dette til. Eiendomsavdelingen har gjort en fremragende jobb med å kombinere brukerorientering, ressursorientering og samfunnsorientering. En stor takk til dere alle!

Vi vet allerede at dette vil fungere – forutsatt at hver enkelt av oss bidrar. I september startet vi pilotprosjekt på Det samfunnsvitenskapelige fakultet, og fakultetets bidrag har vært viktig for å nå den første målsetningen i kildesorteringsprosjektet. Det samfunnsvitenskapelige fakultet gikk fra 32 prosent kildesortert avfall i august til 65 prosent i desember.  Disse resultatene hadde vi ikke nådd uten innsatsen til renhold, park og drift.

Besøk gjerne UiOs sider om kildesortering for mer informasjon. Har du spørsmål, kan de besvares på kildesortering@uio.no.

Publisert 19. apr. 2016 11:01 - Sist endret 19. apr. 2016 11:48

Hei Ole,

Kildesortering burde man vel ta som en selvfølge i dag, så interessant at du velger å fokusere på dette i bloggen din. Det er litt som mange kommunestyrer velger å vise til at de har innført papirsortering og fairtrade kaffe i kantina, mens alt annet som f.eks utslippene fra veitrafikk tør de ikke ta tak i.

På NTNU har de innført betaling for parkering. Jeg lurer på når UiO (grønt?) skal innføre det samme? Det er jo ingen menneskerett som student eller professor å parkere gratis ved universitetet. Det arealet kunne vel ha vært brukt til langt mer hyggelige eller nyttige ting enn parkerte biler.

sindros@uio.no - 20. apr. 2016 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere