Saving Oseberg: Redningsoperasjon for verdensarv

Dagens hyggeligste nyhet kom fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som i følge NTB sier at regjeringen har "besluttet å gi 30 millioner over en treårsperiode" for å videreføre redningsaksjonen Saving Oseberg.

Det er med stor lettelse og takknemlighet vi tar i mot dagens gladmelding fra Kunnskapsdepartementet. Det bevilges midler til å videreføre redningsaksjonen for Osebergfunnet - et av våre mest berømte arkeologiske funn og en av Norges største turistattraksjoner. Kunnskapsministeren uttaler til NTB:

– Det er en verdensarv vi må ta vare på og passe på for kommende generasjoner. Prosjektet skal hindre at verdensarven smuldrer opp. Den første treårsperioden er avsluttet, men vi må fortsette prosjektet i en fase to. Derfor vil vi allerede nå si ifra at vi setter av penger på statsbudsjettet for 2017.

Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk museum er svært takknemlig for at regjeringen ser den forpliktelsen vi har til å redde Osebergfunnet for kommende generasjoner, og at man har funnet de nødvendige midlene til å videreføre redningsaksjonen. Tidligere i år fikk vi en ny bekreftelse på hvilken unik kulturarv Osebergfunnet er, da Den norske UNESCO-kommisjonen fremmet dokumentasjonen fra Osebergutgravningen til den internasjonale UNESCOs Memory of the World. Nominasjonen er et viktig signal om hvilken forpliktelse vi har for å ivareta verdens kulturarv på Bygdøy. Vi setter derfor også stor pris på at Stortingspolitikerene Mazyar Keshvari fra FrP, Kristin Vinje fra Høyre, Hans Olav Syversen fra KrF og Trine Skei Grande fra Venstre var til stede for å støtte beslutningen om videreføringen.

Nylig ble vinneren kåret i konkurransen for nytt vikingtidsmuseum. Når det nye museet åpner i 2023 vil vi kunne gi besøkende fra inn- og utland et unikt innblikk i en fascinerende fortid. Kjernen i museet er de autentiske gjenstandene som forskningen og formidlingen springer ut av, og dagens nyhet er avgjørende for realiseringen av det nye vikingtidsmuseet. Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk museum viderefører arbeidet med å redde Osebergfunnet og er glad for at finansiering nå er sikret.

Publisert 3. mai 2016 15:43 - Sist endret 4. mai 2016 10:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere