Universitetet i Oslo på listen over Europas mest innovative universiteter

Så er det igjen sesong for universitetsrangeringer. I dag ble resultatene frigitt for Reuters Top 100: Europe's Most Innovative Universities.  Som leserne av denne bloggen vet, er jeg meget kritisk til universitetsrangeringer av denne typen. Men vi må bare erkjenne at rangeringer har offentlighetens interesse og at det alltid blir spørsmål om både plassering og metode. Og nå har vi altså for første gang en rangering av de mest innovative universitetene i Europa. Og Universitetet i Oslo er på listen – som det eneste i Norge.

For noen timer siden fikk jeg en epost fra Vin Caraher, President, Thomson Reuters IP & Science, Utdrag:

“Congratulations! I am pleased to announce that University of Oslo has earned the distinct honor of being named one of Europe’s most innovative universities in the inaugural Reuters Top 100: Europe's Most Innovative Universities. Using data from the IP & Science business of Thomson Reuters, this ranking analyzes scientific literature and patent data across 10 criteria from 2009 to 2014 to determine which European academic institutions are the most innovative.

This prestigious achievement recognizes European Universities for their outstanding commitment to research, innovation and the protection of ideas, as well as the commercialization of those discoveries. Please extend our congratulations across the organization to your faculty, alumni and student body.

University of Oslo is a clear leader in fostering a culture of collaboration to drive innovation within Europe.”

På  Thomson Reuters’ hjemmeside står følgende å lese:

[O]nly five universities on the list are located in countries that are not members of the European Union – four in Switzerland, and one in Norway (University of Oslo, #41). Notable absences from the top 100 include any universities in Russia or Turkey, two of Europe’s most populous countries; or any universities in small but wealthy Sweden or Finland.

De indikatorene som er benyttet i denne rangeringen, har i stor grad med patenter å gjøre (patents filed, patent granted), siteringer (patenter siterte i patenter, forskningsartikler siterte i patenter) og samarbeid med industri. Rangeringen bekrefter resultatene i Tilstandsrapporten og Forskningsbarometeret, begge publisert for få uker siden. Tilstandsrapporten slår fast at UiO har det største antallet forretningsidéer og patentsøknader blant norske universiteter, mens Forskningsbarometeret viser at UiO har mest samforfatterskap med næringslivet, målt i antall artikler.

De fleste institusjonene på listen er tekniske universiteter. “Technical universities and colleges dominate Reuters’ first-ever ranking of Europe’s top 100 innovative universities, a list that identifies the educational institutions that are doing the most to advance science, invent new technologies, and help drive the global economy."  UiOs plassering viser at det er fullt mulig å hevde seg innen innovasjon også for en institusjon som er solid forankret i grunnforskningen.

Nyhetssaken og topp 100 listen

UiOs profil

Metode

Publisert 14. juni 2016 18:26 - Sist endret 14. juni 2016 22:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere