Vikingtiden lever

I kveld – 31. mars – lanseres opplevelsesfilmen Vikingtiden lever i Vikingskiphuset, Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Dette er forskningsbasert formidling som kombinerer autentiske gjenstander med moderne teknologi.

Godkstadskipet

Fra visningen av opplevelsesfilmen i Vikingskipshuset 31. mars.  Foto: Ole Petter Ottersen

Slik jeg ser det, er denne filmen et viktig korrektiv og et nødvendig supplement til de mange populærkulturelle fremstillinger av vikingtiden. 

Filmen har blitt til gjennom et samarbeid mellom eksperter på film og computer graphics i Storm Studios og eksperter på vikingtid ved Centre for Viking Age studies ved UiO. Resultatet er spektakulært, og vi skal se et unikt samspill mellom film og rom. Rommet iscenesettes på en måte som påvirker vår opplevelse av både gjenstander og film.

I en tid mange beskriver som post-faktuell, spiller muséene en enda viktigere rolle enn før. Generasjonene som vokser opp nå, har tilgang til uendelige mengder informasjon. Men vi kan ikke ta for gitt at nye generasjoner kan skille fakta fra fiksjon - og det vi vet fra det vi ikke vet. Det hviler nå et stort ansvar på muséene som må demme opp for overfloden av data, med kunnskap basert på solid forskning.  Med 500.000 besøkere i året kan Vikingskiphuset og Kulturhistorisk museum gi besøkende i alle aldre et forskningsbasert syn på vår historie og vår kultur. Tanken er at autentisitet skal begeistre. Det er den dypt menneskelige søken etter autentisitet som gjør at våre museer aldri vil gå ut på dato.

Dyktige medarbeidere tilbyr omvisninger på Vikingskipshuset. Nå har 500 000 besøkende vært innom i løpet av året. UiO/ Lill-Ann Chepstow-Lusty

Prosjektet Vikingtiden lever består av den nevnte opplevelsesfilmen og de to dokumentarfilmene Skipene og Reisen. De to siste filmene gir et innblikk i alt det arbeidet som gjøres for å øke vår kunnskap om vikingene. Prosjektet kom i stand etter en generøs gave fra Viking Cruises, som har gitt museet full faglig frihet i utviklingen av filmene.  Her er det på plass med en takk både til Viking Cruises og til alle som har bidratt til film og prosjekt.  

For å komme i riktig stemning til dagens filmlansering, avla jeg i går en gjenvisitt til TV-serien Vikings. Skipsbyggeren Floke viser en skjønn blanding av entusiasme og engstelse når han snakker om skipene og deres sjødyktighet på de åpne hav mot vest. «Skipene er ikke døde ting», sier han. Ja da – både vikingtid og skip er i dag høyst levende.

Men skipene er nå i en annen kontekst. På Flokes og Ragnar Lodbroks tid skulle de brukes for å hente rikdom i vesterveg og austerveg. Nå bidrar skipene til vår kulturelle rikdom.

 

Fra og med i morgen, lørdag 1. april, vises filmen for alle på Vikingskipshuset. 

Publisert 31. mars 2017 13:50 - Sist endret 5. apr. 2017 16:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere