Forelesninger på podcast - ett år etter

I 2012 tok Det juridiske fakultet et viktig initiativ: Det skulle bli enkelt for fakultetets undervisere å få podcastet forelesningene sine. Antall opptak økte, og i vår regner fakultetet med å foreta hele 120 forelesningsopptak. Denne utviklingen gleder meg. Det er inspirerende å se at UiO-enheter arbeider med nye læringsformer, og at vitenskapelig ansatte med en hektisk hverdag ønsker å utvikle undervisningspraksisen sin.

Foto: Colorbox.com

For ett år siden (31/1) skrev jeg i bloggen min at podcasting av forelesninger må bli en viktig del av UiOs virksomhet, og jeg så for meg at vi kunne komme et godt stykke videre med dette innen året var omme. Med fasiten i hånd kan jeg si at det har vi. Her er noen flere eksempler fra enheter som har tatt grep:

Humanistisk fakultet utlyser i disse dager en podcastkonkurranse for underviserne ved fakultetet. Vinneren mottar 30000 kroner som vil øremerkes tiltak som kommer undervisningen til gode. Institutt for biovitenskap startet med prøveopptak av grunnemnet i biologi forrige semester. Neste semester skal det podcastes for fullt. Instituttets forelesningsopptak legges ut både på emnesidene og på Youtube. Kjemisk Institutt har siden 2012 eksperimentert med forskjellige varianter av podcast og hvordan disse kan supplere den ordinære undervisningen. Instituttet melder om gode tilbakemeldinger fra studentene. Mange benytter podcastene til repetisjon av forelesningene. Jeg håper og tror disse nye initiativene vil etablere seg som en fast del av undervisningstilbudet til studentene. For podcast fungerer. Teologisk fakultet var tidlig ute og har i flere år podcastet forelesninger , og Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk har gjennom flere semestre podcastet Exphil-forelesningene med et høyt antall seere. De kan melde at podcastsidene til emnet hadde over 10000 klikk forrige semester! Dette gir ringvirkninger, og dette semesteret gjøres det forelesningsopptak av hele 14 emner på instituttet.

Da jeg skrev bloggposten for et år siden hadde USIT nettopp startet en tjeneste for opptak av forelesninger. Tjenesten gjør det svært enkelt for undervisere å podcaste forelesningene sine. USIT melder om flittig bruk, men at de har kapasitet for flere. I løpet av våren lanserer dessuten USIT et mediearkiv som vil gjøre det enklere å lagre og tilgjengeliggjøre video for alle plattformer. Jeg oppfordrer flere til å prøve ut opptak og podcast av forelesninger. Det bidrar til mer fleksibel undervisning og det gir muligheter for repetisjon. Dessuten er det helt i tråd med våre studenters ønske og Studentparlamentets soleklare oppfordring. Podcast er et nyttig læremiddel for studentene. Podcast har kommet for å bli. Start med podcasting her.

Av Ole Petter Ottersen
Publisert 30. jan. 2014 09:17 - Sist endret 8. sep. 2016 11:32

Her ser dere podcastene av

Her ser dere podcastene av MBV1010:

For noen og enhver som har lyst til å lære litt med om cellebiologi og genetikk! :-)

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 30. jan. 2014 16:46

Ja takk, flere eksempler!

Lærerik podcast av MBV1010. Hva med eksempler fra andre fagområder?

Skrevet av: Ole Petter Ottersen (ikke bekreftet)

anonym@webid.uio.no - 31. jan. 2014 09:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere