Litteraturhuset 4. februar: Frie ytringer og politiske realiteter etter terrorhandlingene i Paris

Frie ytringer – etikken og de politiske realitetene. Dette er tittelen på seminaret i Litteraturhuset 4. februar 2015 kl. 18 – 19.30. Universitetet i Oslo inviterer til innlegg og debatt om ytringsfriheten og om hvordan denne er under press. Hva er bakteppet for terrorhandlingene mot Charlie Hebdo? Hvordan kommer vi oss videre?

Et av universitetets oppgaver er å bidra til den offentlige samtalen etter hendelser slik som terrorhandlingene i Paris. Med universitetets store faglige bredde kan vi informere og nyansere debatten. Jeg tror det er et stort behov for dette. Vi så dette behovet også etter terrorhandlingene den 22. juli 2011. Da arrangerte vi en serie "Etter 22/7- forelesninger" som ble sendt på TV og etterpå utgitt i bokform. Disse forelesningene ble meget godt mottatt.  Nå arrangerer vi et «Etter Paris-seminar».  Det er Det samfunnsvitenskapelige fakultet som koordinerer arbeidet med dette seminaret.

Universitetet har et spesielt ansvar for å hegne om ytringsfriheten. Hele vår virksomhet er tuftet på ytringsfrihet. Det er derfor naturlig at universitetet engasjerer seg og debatterer ytringsfrihet i lys av både etikk og politikk.

Ytringsfrihet ansporer menneskelig utfoldelse. Den er et vilkår for kulturell utvikling og en bestanddel av demokratiet. Men ytringer kan ramme mennesker på en smertelig måte, og de kan vekke voldsomme reaksjoner. At reaksjonene er uakseptable, sågar avskyelige, fritar ikke ytringene fra kritisk vurdering. Så enkel er ikke etikken, og så ømskinnet er ikke ytringsfriheten. Den tåler en konfrontasjon med etiske hensyn og politiske realiteter.

Innledere:
- Raino Malnes, professor i statsvitenskap, UiO
- Anders Ravik Jupskås, universitetslektor i statsvitenskap, UiO
- Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk presseforbund
- Henrik Syse, filosof og forsker ved PRIO

Husk også å merke av datoen 25. april. Da arrangerer vi årets UiO-festival. Ytringsfrihet blir da ett av temaene, og Alan Rusbridger – Guardian-redaktør og UiO-æresdoktor – vil holde et foredrag nettopp om dette emnet.

------------------------

Akademiske perspektiver på 22. juli

Av Ole Petter Ottersen
Publisert 2. feb. 2015 05:52 - Sist endret 6. juli 2016 13:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere