UiO blant de 100 beste i verden på ni fagområder

UiO er blant de 100 beste universiteter/høyskoler i verden på ni fagområder, ifølge den årlige fagrangeringen i regi av QS World University Rankings, en av de største universitetsrangeringene.

I Norge er UiO det universitetet som har flest fagområder blant topp 100 i verden, etterfulgt av NTNU og NMBU med to fagområder hver. Over 3500 institusjoner har blitt vurdert av QS.

Rangeringen – som ble offentliggjort onsdag 29. april – viser at UiO går frem på syv fagområder sammenlignet med fjorårets rangering. Filosofi har sterkest fremgang og plasseres i år blant de 51-100 beste i verden.  I likhet med fjoråret er Kommunikasjon og media best plassert av fagene på UiO, på 40. plass i verden. Geografi har også utmerket seg og kommer i år på 50. plass.

Det er gledelig at UiO gjør det godt på denne rangeringen og at fagområdene våre er verdensledende. Å sammenligne fagområde med fagområde er mer treffsikkert og mindre komplekst enn å sammenligne hele institusjoner. Men det skal også sies at denne typen rangeringslister har betydelige metodeproblemer. Derfor er min kommentar til rangeringer alltid den samme – uansett om vi går oppover eller nedover på listene: Plasseringen skal være resultatet av et godt kvalitetsarbeid og ikke et mål i seg selv.

QS bruker tre hovedindikatorer: Omdømmeundersøkelse blant akademikere, omdømmeundersøkelse blant arbeidsgivere og siteringer av artikler. Bruken av omdømme som indikator gir lite transparens. Vi vet ikke hvor mange stemmer som blir avgjørende for plasseringen og for de endringene vi ser fra år til år.

Likevel- la oss glede oss over plasseringene, og la oss sende en gratulasjon til det av våre fagmiljøer som nå rangeres som det beste: Institutt for medier og kommunikasjon. Dere fortjener den kaken som instituttleder Tanja Storsul har lovet dere!

Finansieringsmodellen er avgjørende for kvalitet. Se mitt innlegg i Aftenposten idag.

Fakta

• QS har vurdert 3551 universiteter og 894 institusjoner er plukket ut til rangeringen.
  • Av de 36 fagområdene QS vurderer har UiO blitt vurdert på 21 fagområder.
  • QS-rankingen baserer seg på en global omdømmeundersøkelse blant akademia, på siteringer i fagtidsskrifter, antall studenter pr. vitenskapelige ansatt og andel internasjonale studenter og ansatte.

Fortsatt blant topp 50 i verden

Av Ole Petter Ottersen
Publisert 30. apr. 2015 01:10 - Sist endret 15. juni 2015 12:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere