Policy for risikostyring innen HMS-området
UiO skal ha et utviklende og fullt forsvarlig arbeidsmiljø for ansatte og læringsmiljø for studenter, være en handlingsdyktig, inkluderende og lærende organisasjon, ha tilgjengelige, funksjonelle og sikre bygninger og være en fullt forsvarlig virksomhet overfor ytre miljø.
Mål
UiOs HMS-mål skal nås ved bruk av risikostyring, god ledelse, gode arbeidsrutiner og adekvat opplæring.
UiO skal arbeide for aktivt å identifisere aktuelle HMS-risikoer gjennom et kontinuerlig forbedringsarbeid, ved utøvelse av tydelig ledelse og ved medvirkning fra de ansatte.
Organisering av arbeidet
UiO skal ha et tilstrekkelig antall policyer og fellesprosedyrer på institusjonsnivå.
Den enkelte enhet må utvikle nødvendige lokale prosedyrer på grunnlag av HMS-mål, policyer og lokale risikoforhold for å sikre implementering av HMS-systemet. Verneombud og arbeidsmiljøutvalgene (AMU/LAMU) skal være involvert i arbeidet. Ledere på alle nivåer er ansvarlige for at prosedyrene er kjente og etterleves. Den enkelte ansatte og student har ansvar for å følge prosedyrene.
Risikovurdering
Risikovurderinger skal gjøres på alle enhetsnivå og innen alle HMS-områdene. Avhengig av risiko skal risikovurderinger gjennomføres ned til prosedyrenivå til risikoen er under kontroll.
Risikovurderinger skal gjøres skriftlig og arkiveres. Risikovurderinger skal revideres jevnlig og ved endringer.
Opplæring
Ledere, verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalg, lokale HMS- og strålevernskoordinatorer og den enkelte ansatte skal ha opplæring tilpasset sine behov. Studentene skal også ha opplæring innen HMS, spesielt knyttet til brannvern, feltarbeid, praksisarbeid og laboratoriearbeid.
Rapportering
Arbeidet med risikostyring rapporteres til enhetens styre og relevant arbeidsmiljøutvalg.
Referanser
Regelverk og andre rammevilkår
Dokument-ID
- Utarbeidet av: Enhet for HMS og beredskap
- Godkjent av: Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe
- Godkjenningsdato: 01.03.2016
- Utgave: 2
- Saks- og dokumentnr. i ePhorte: 2012/11454-101