English version of this page

Hjelp, vi skal studere hjemmefra

Det er pandemi og campus er stengt. Du er beordret til å holde deg hjemme, mens studiene har tatt bolig på internettet.

Spisebord med duk med en halvfull kaffepress, en kaffekopp, PC og notater med understrekinger

Hvordan skal dette egentlig gå? Vi spør psykolog Knut Inge Fostervold om tips og råd med hjemmestudier i krisetider.

- Den største utfordringen er at mange av studentene har dårlige fasiliteter hjemme til å gjennomføre dette. De har kanskje ikke gode steder å være i fred til å jobbe, sier Fostervold.

Fostervold er førsteamanuensis ved Psykologisk Instiutt på UiO, og er ekspert på feltet. Han er ikke begeistret for situasjonen studentene er i nå. Men en ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære ting av studentene.

Lev så normalt som mulig

Tabloidene tyter over av råd til norske familier om hvordan holde seg i form, unngå skilsmisser og aktivisere unger. Men hva så med studentene?

Forstervold mener struktur har mye å si for hvor bra dette vil gå. Er undervisningen i sanntid og til faste tidspunkter, eller er det pre-produsert innhold hvor den enkelte student selv bestemmer tempo og hvor og når det skal gjøres.

- Dersom studenten selv bestemmer løpet er det å lett å utsette. Når du ikke har helt faste ting å gå til, blir det fort krevende.

- Noe av de viktigste studentene kan gjøre er derfor å prøve å ta vare på rutinene fra hverdagen ellers, og ikke slippe opp. Det kan fort skli ut om man ikke har faste møtepunkter, sier han.

Mamma på Skype

Hovedtiltaket til helsemyndighetene de neste ukene er å holde avstand. Holde seg hjemme. Ingen fest, kino eller annet sosialt. Det er en prøvelse for de fleste.

- Et problem for enkelte nå er at man kjenner på isolasjon og at man har mindre så mye kontakt med andre. Det kan oppleves vanskelig, spesielt for de som kanskje har en isolert tilværelse fra før og med et begrenset nettverk. Det kan bli ekstra tungt, sier Fostervold.

Han understreker viktigheten av å opprettholde kontakt med andre selv om man sitter hjemme alene.

- Benytt de elektroniske kanalene for å holde kontakt. Om det er mamma i Nord-Norge eller studievenner i Oslo. Sosial input er svært viktig om den er elektronisk eller ikke.

- Det aller beste er å kommunisere via medier som Skype, Facetime eller Zoom. Det er så viktig å faktisk se folk, da får man også formidlet mer informasjon.

Slik opprettholder du en god studiehverdag digitalt

Men hva er det viktig å fylle dagene med?

Fysisk aktivitet

- Beveg deg. Ikke bli sittende inne hele dagen, men kom deg ut og få frisk luft. Netflix hele dagen er ingen løsning å anbefale.

Men, når vi nå først har psykologen på trådenEr det forskjell på studenter og ansatte i slike tilfeller?

- Mange ansatte er i utgangspunktet mer selvdrevne, fordi de holder på med ting de er dypt interessert i. Dette gjelder selvsagt også for flere studenter, men ansatte har gjerne bevist over tid at de har større grad av selvdisiplin.

- Mange studenter er også veldig gode på selvregulering, men de studentene som ikke er best på dette, kan bli skadelidende i tider som vi er inne i nå.  De mister de knaggene de har for å holde seg på rett kjøl og sklir ut. Derfor er det lurt å ha så normale rutiner som mulig.

Og hva skal psykologen selv de neste ukene? Blir det hjemmekontor?

- Jeg har flere forskningsarbeider som jeg skriver på for tiden, så nå passer det godt å jobbe videre med det. Jeg har heldigvis godt tilpassede møbler som jeg kan benytte. Ellers skal jeg forsøke å få hverdagen til å bli så normal som mulig.

Student og trenger hjelp?

Få personlig veiledning for studenter og ansatte via UiOs helpdesk

Publisert 20. mars 2020 12:31 - Sist endret 24. apr. 2020 14:55