Nytt rektorportrett på plass i Lucy Smiths hus

19. september ble portrettet av forrige rektor Ole Petter Ottersen avduket. Ottersen var rektor fra 2009 til 2017. Portrettet er malt av Vebjørn Sand.

Foto: UiO / Bjørn Wad

Rektorportrettet tilhører tradisjonen og UiOs minne. Det startet med Christian Krohgs maleri av den første rektoren Waldemar Christoffer Brøgger. Og rekken er komplett bortsett fra en: Adolf Hoel som ble innsatt som rektor i krigsårene. Alle portrettene er malt, og det har vært tradisjon for at rektor selv kunne foreslå kunstner. Dette har medvirket til en portrettrekke med individuelle særpreg, men med indre sammenheng. Vi kan se grader av gjensidig forståelse mellom kunstner og modell og ulike kunstneriske tilnærminger til det å gjengi et menneskes trekk og karakter på en malt flate. Det er kunsthistorisk interessant.

I portrettet av Ottersen er Munchs Madonna med i bakgrunnen.  Alle som har hørt Ottersen tale i Aulaen, har forstått hans store kunnskap om og lidenskap for Edvard Munch. I de siste rektorportrettene er mennesket mer vektlagt enn rollen. Rektorkappen er byttet ut med jakke og løs snipp. Dagens rektor er en av et team. Men det er likevel bare en som velges til rektor. Tradisjon og fornyelse går hånd i hånd.

 

Av Ulla Uberg
Publisert 17. okt. 2017 12:01 - Sist endret 17. okt. 2017 12:01