Geir Ellingsrud

Professor i matematikk og rektor fra 2006 til 2009

© S.Bolling / BONO 2010

Dette rektorportrettet er utført i pastell. Teknikken var en forutsetning for at kunstneren Svein Bolling (1948) påtok seg oppdraget. Det er ikke mange samtidskunstnere som behersker pastellteknikken og portrettgenren som han. Mange kjenner sikkert hans portrett av Lasse Kolstad i Det Norske Teatret og Liv Dommersnes i Nationaltheatret.

I portrettet av Ellingsrud er kravene til gjenkjennelighet ivaretatt ved ansiktets karakteristiske trekk. Vektlagt er det tenksomme - et vurderende, nesten innadvendt blikk og en bestemt, lukket munn. Det ligger noe mildt, ensomt over ansiktet som gjør portrettet menneskelig utover ren personkarakteristikk.

Et rektorportrett tilhører representasjonsportrettene, og Ellingsrud er gjengitt myndig poserende, men samtidig alminneliggjort med åpen skjorte og uten ytre tegn på rektorverdighet. Skikkelsen er plassert mot en nøytral bakgrunn med lysende punkt. Dette er en flatebehandling vi kjenner fra andre av Bollings malerier. ’Lysblink’ og skygge gir romlighet og energi i bildet. Og nede til venstre har kunstneren lurt inn små tegn på modellens profesjon og interesse; en matematisk ligning og en sopp. Slik møtes ulike sfærer, det private og offisielle, i ett og samme bilde.

Av Ulla Uberg
Publisert 9. juni 2010 16:09 - Sist endret 15. okt. 2013 14:36