Sigrid Fridman

Monument over Torgny Segerstedt, 1955, sort granitt, Universitetshagen

Foto: Raul Da Cunha/UiO.

I Universitetshagen står portrettbysten av Torgny Segerstedt (1876-1945). Fra 1917 til han døde i 1945 var han sjefredaktør i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Menneskeverd, demokrati og tankens frihet var hans verdier og han fremstod som uredd antinazist. Gjennom hele krigen skapte artiklene hans mot og optimisme. Også for norske studenter var han viktig, og på deres initiativ ble minnesmerket reist. På sokkelen står det: ”Reist av takknemlige nordmenn 7. mai 1955”.

Skulpturen er skapt av den svenske billedhoggeren Sigrid Fridman (1879-1963). Best kjent er hun for portrettskulpturer, spesielt av kvinner. Fredrika Bremer står i Humlegården i Stockholm, mens skulpturen av Ellen Key står på Jarlaplan – begge modige kvinner.

Universitetets skulptur utstråler også mot og styrke. Den sorte granitten er glatt og kraftfull og sammen med den noe stiliserte modelleringen skapes et uttrykk av stolt ubøyelighet. Gjennom sokkelen går en bevegelse opp og fram. Portrettlikheten er stor, men det er ansiktets hovedform og markante linjer Fridman har vektlagt. Det frontale og symmetriske forsterkes av fontenene på hver side. Med sin myke form bidrar de til å forankre den steile bysten til hagen.

På monumentet over Torgny Segerstedt på Vasaplatsen i Göteborg står følgende sitat av ham: ”De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden. Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål. Stor sak i det. De dö fria.”

Av Ulla Uberg
Publisert 21. mai 2010 09:29 - Sist endret 23. jan. 2015 14:34