Jon Gundersen

Velle, 1994, larvikitt, plassen foran Helga Engs hus

© J.Gundersen / BONO 2010

Vannet gir liv til kunstneren Jon Gundersens steinform Velle fra 1994. Gjennom vinteren ligger skulpturen nærmest i dvale, grå og innadvendt. Ellers i året renner vannet som tynn hinne over steinen og får de blå krystallene i larvikitten til å skinne. Vannet fremhever også steinens vridde form der den ligger langs Blindernaksen.

I dette verket utgjør form og vann en enhet. Vannet formidler lek og kommunikasjon mellom form, plass og mennesker; - slik en liten jente på vei til barnehage en tidlig morgen viste. Hun så vannet på skulpturen; det krevde en stopp og en pekefinger på den glatte steinvannflaten.

Skulpturfontenen har kilde, eller oppkomme som tema, og det er selve steinen som er kilden. Fra en langsgående sprekk pipler vannet fram for å fordele seg over steinryggen. Samtidig danner vannet en flate på toppen slik at skulpturen oppleves som hel form. Slik har den i seg en tvetydighet der lukket og åpen blir nøkkelord. Det samme finner vi i Gundersens kjente steiner med glidelås; små skulpturer med fast form og et absurd spill mellom det som er tett og lukket og det som lar seg åpne.

Av Ulla Uberg
Publisert 25. mai 2010 10:05 - Sist endret 9. mai 2012 15:22