Portalen til Universitetet i Oslo

«Han sto i en portal som varslet om eventyrlige muligheter til å sanke viten. Inntrykket ble ikke svakere da han løftet blikket og møtte Per Krohgs ti meter høye dekorasjoner, freskoer og farget glass, som illustrerte vitenskapens mangslungne felter. Alf kunne knapt huske å ha opplevd større optimisme på egne vegne enn der, i portalen inn til Universitetet i Oslo.”

Jan Kjærstad: Kongen av Europa.

Atomet i verdensrommet.

Foto: UiO / Arthur Sand

© P.Krohg / BONO 2015

Våren 2015 er Per Krohgs monumentale utsmykning i Fysikkbygningen på Blindern blitt renset og konservert av NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning). Utsmykningen dekker nesten 300 m2. Per Krohg (1889-1965) fikk oppdraget i 1935 etter å ha vunnet konkurransen om utsmykningen med mottoet «Atomet i verdensrummet». Utsmykningen ble finansiert av generalkonsul Peter Krag og var ferdig i september 1938.

Krohg valgte å integrere vinduene i veggbildene og skapte dermed en helhetlig bildefortelling. Til glassmaleriene fikk han hjelp av maler og glasskunstner Borgar Hauglid (1901-1982). Og til bildeprogrammet hadde han kontakt med flere vitenskapsmenn, blant andre Carl Størmer. Veggene tematiserer kosmos med solen i sentrum på den ene veggen, livet på jorden med mennesket i sentrum på fondveggen og på den tredje veggen, forskning og ny innsikt. Krohg skapte en stor bildefortelling i et komplisert rom og erfaringene fra Blindern førte han videre i nye bildefortellinger i Oslo Rådhus.

 

 
Av Ulla Uberg
Publisert 5. mai 2010 14:16 - Sist endret 30. juni 2015 13:47