Studiestart: – Alle har vært nye en gang

I august starter et nytt kull studenter ved Universitetet i Oslo. I kulissene står fadderne som skal gi dem en god og trygg start på studietiden.

Studenter dansende i konfetti foran en lilla bakgrunn i fotostudio

Som ny student ved UiO er du automatisk meldt opp til en faddergruppe. Studieprogrammet ditt tar ansvaret for å koble deg med fadderen din. Faddergruppa møter du første dag. Foto: Scream/UiO.

Som ny student ved Universitetet i Oslo får du bli med i en faddergruppe sammen med andre som skal studere det samme som deg. Fadderne er dine guider inn i studenttilværelsen, og du møter dem allerede første studiedag.

– De fleste som melder seg som faddere gjør det fordi de har lyst til å gi nye studenter en god start på studietiden. Man husker hvordan det var å stå der selv og vet hvor mye det betyr å bli tatt godt imot, sier Jonas Veland.

Som faddersjefkoordinator jobber Jonas med opplæring av faddere og forberedelser til studiestart: –  Alle faddere har gjennomført opplæring i regi av universitetet, forklarer han. – De får kjenne på hva det vil si å være fadder og hvordan inkludere alle på gruppen sin.

Forberedt på alle situasjoner

Foreløpig vet universitetet lite om hvordan pandemisituasjonen vil se ut til høsten, men det som er sikkert er at at studiestart ikke er avlyst, og at universitetet vil gi studentene så mange fysiske møteplasser som mulig, samtidig som hensynet til smittevern ivaretas.

– Vi er forberedte på alle situasjoner. Hvor mye som kan gjennomføres fysisk gjenstår å se, men vi skal åpne campus så mye som mulig, sier Jonas.

Rektor Svein Stølen tar oppgaven på største alvor:

– Vi vet studentene kommer til oss med store ambisjoner. Ambisjoner som ikke bare handler om dem selv, men om samfunnet. De vil løse klimakrisen, bekjempe hat og fordommer, utvikle alternative energikilder og gi håp til mennesker. Å studere handler om å anstrenge seg for å lære og bidra til fagfeltet sitt, og da skylder vi dem en god og trygg start, avslutter Stølen. 

En faglig og sosial start

Som ny student lurer du kanskje på hvordan undervisningen din blir, hvilke emner du kan velge og hvordan timeplanen din vil se ut. Dette orienterer du deg om under studiestart. 

– Meningen er at studentene skal bli kjent med både sine medstudenter og fagområdet sitt allerede første uka, forteller Jonas.

Mye av programmet som legges opp er til for at du som er ny skal bli kjent med fagområdet ditt, professorer, undervisere og veiledere på en sosial måte sammen med medstudentene dine, forklarer Jonas. Han er selv student på masterprogrammet i Statsvitenskap.

LES OGSÅ: Denne kollokviegruppen gjorde pensum til podkast

Velkomsten

Studiestart åpner med Velkomstseremonien. Det har vært tradisjon siden 1923. År etter år har nye studenter blitt tatt imot av rektor og universitetsledelsen foran de store søylene på Universitetsplassen i Karl Johans gate, men da koronaviruset rammet Norge i mars i fjor, måtte universitetet tenke helt nytt.

Nye studenter ble i stedet ønsket velkommen med en digital sending, direkte fra Blindern campus. Torbjørn Røe Isaksen, Silje Nordnes og Jens Stoltenberg – som alle er tidligere studenter ved Universitetet i Oslo, sendte inn sine hilsener. Studentforeningene sørget for god stemning. Rektor ga alle tårer i øynene.

– Det mest høytidelige ved studiestart er velkomstseremonien. Som rektor er det noe av det det flotteste jeg opplever, sier rektor Svein Stølen.

Jonas er også fornøyd.

– Det ble en annerledes velkomst, men jeg likte det. Det ble litt mer avslappet og nedpå, og studentene kunne samle seg i faddergruppene og dele opplevelsen sammen, kommentere og stille spørsmål. 

SE FILM: Universitetet i Oslo ønsker nye studenter velkommen med en digital sending (YouTube)

Lærer å lære

Studiestart avsluttes med Klar, ferdig, UiO, en dag fylt med korte foredrag om studieteknikk, skriving, motivasjon og karriereplanlegging. Arrangement er populært blant studentene.

– Jeg tror mange studenter får en ro over seg når de forstår mer av hva universitetet forventer av dem, og hva de kan forvente av universitetet, i tillegg til å lære smarte studieteknikker tidlig i studieløpet, sier Jonas.

Han gleder seg til campus kan åpne for fullt, og den store plassen midt på Blindern igjen kan omgjøres til et fesivalområde fylt med studenter og god stemning. Forberedelsene er allerede i gang, og det planlegges for alle scenarioer.

Jonas gleder seg til det braker løs i august. 
 

– Studiestart er først og fremst veldig, veldig gøy!

Synes du denne saken var spennende?

Følg oss på Facebook og Instagram for flere innblikk i livet som student ved Universitetet i Oslo. 

Emneord: bli student, studiestart, fadderordningen, fadder, faddergruppe, ny student
Publisert 22. des. 2021 15:26 - Sist endret 10. mai 2022 17:02