Studiestart: – Alle har vært nye en gang

I august starter et nytt kull studenter ved Universitetet i Oslo. I kulissene står fadderne som skal gi dem en god og trygg start på studietiden.

Bildet kan inneholde: moro, rosa, lykkelig, valentinsdag, begivenhet.

Som ny student ved UiO er du automatisk meldt opp til en faddergruppe. Studieprogrammet ditt tar ansvaret for å koble deg med fadderen din. Faddergruppa møter du første dag. Foto: Scream/UiO.

1400 faddere står klare

Som ny student ved Universitetet i Oslo (UiO) får du bli med i en faddergruppe sammen med andre som skal studere det samme som deg. Fadderne er dine guider inn i studiehverdagen. Du møter dem allerede første studiedag.

– De fleste som melder seg som faddere gjør det fordi de har lyst til å gi nye studenter en god start på studietiden. Man husker hvordan det var å stå der selv og vet hvor mye det betyr å bli tatt godt imot, sier Philip Havig.

Philip Havig (21) er UiOs faddersjefkoordinator.

Han er faddersjefkoordinator ved UiO og jobber med opplæring av faddere og arrangementer for nye studenter. – Alle faddere har gjennomført opplæring i regi av universitetet, forklarer Philip. – De får trening i å ta i vare på nye studenter og å ivareta alle på gruppen sin.

Når studiestart setter i gang 14. august, står 1400 faddere i røde t-skjorter klare. Hvert studieprogram har et eget opplegg for sine studenter. I tillegg er det felles arrangementer som alle studenter kan delta på, uansett hvor de befinner seg i studieløpet.

En faglig og sosial start

Du lurer kanskje på hvordan din første forelesning vil utarte seg. Hvor vil du sitte? Hvem er foreleseren? Hvordan bør du forberede deg? Dette orienterer du deg om under studiestart. På timeplanen står aktiviteter som registrering til emner, innføring i studieteknikk og faglige introduksjonskurs.  

– Meningen er at studentene skal bli kjent med både sine medstudenter og fagområdet sitt allerede første uka. Det betyr at flesteparten av aktivitetene vil være knyttet til studentenes fagområder, sier Philip, som forteller at dette er noe av det han er mest opptatt av som faddersjefkoordinator.

– Studiestart er ikke bare til for at studentene skal bli kjent med hverandre, men også for at de skal bli kjent med faget sitt på en morsom og sosial måte, fortsetter Philip som er student på studieprogrammet Informatikk: programmering og systemarkitektur (bachelor).

Et festivalområde på campus

Under studiestart forvandles campus Blindern til et lite festivalområde med musikk, boder, aktiviteter, utlån av hageleker, utendørsbibliotek og konkurranser. 

– Det er en helt spesiell stemning på campus de første ukene. Både nye og gamle studenter er spente på et nytt semester, og det kryr av studenter og ansatte inne og ute.
 

En bærekraftig studiestart

UiO har mange studenter som tar miljøsaken på alvor. De siste årene har man vært opptatt av å legge til rette for bærekraftige studentarrangementer. Som rektor ved universitetet er det noe Svein Stølen er spesielt stolt av:

– UiO ønsker å bidra til å gjøre Oslo til en enda mer bærekraftig by. I det arbeidet har vi jobbet tett med Oslo kommune om å gjøre det enklere for studenter å finne grønne alternativer på campus og i byen.

Et av tiltakene som har kommet ut av samarbeidet med Oslo kommune er Sykkelfesten. 250 bruktsykler rustes opp og selges til studenter fra 500-1500 kroner. Sykkelfesten tar sted på Campus Blindern og byr på både sykkelverksted og mekkekurs, i tillegg til sykkelsalget. Hos sykkelkaféen Bike Kitchen Blindern kan du komme innom og reparere sykkelen din over en kopp kaffe og en vaffel.

– Studentene har virkelig omfavnet Bike Kitchen og det er vi veldig glade for, sier Jørgen Høy. Han er sykkelreparatør og tidligere daglig leder for sykkelkaféen på campus. Hans mål har vært å gjøre det enklere for studenter å velge sykkelen som framkomstmiddel.

– Vi tenkte at en av barrierene for studenter er at sykler kan være dyre å fikse. Det er mange som kommer inn og ikke forstår helt at det er et gratis tiltak og lurer på hvor mye de skal betale. Det er spesielt hyggelig å kunne gi et tilbud uten å be om noe tilbake. Da blir folk flest ganske fornøyde! Jeg er veldig optimistisk på vegne av Oslo som sykkelby, sier Jørgen.

Sykkelfesten er bare et av flere grønne arrangementer under studiestart ved UiO:

Ombruksdagen kan du plukke opp gratis gjenbruksartikler som interiør og fritidsutstyr fra Oslos gjenbruksstasjoner, eller bytte til deg nye (brukte) klær og sko på klesbyttemarkedet. Flere av UiOs fremragende forskere innen klima og miljø deltar også. Sammen setter de fokus på hvordan UiO kan redusere sitt kllimafotavtrykk.

Klar, ferdig, UiO!

Studiestart begynner med Velkomstseremoni på Universitetsplassen. Som ny studet blir du tatt imot av rektor og universitetsledelsen foran de store søylene på Universitetsplassen i Karl Johans gate. Det har vært tradisjon siden 1923, og kan føles majestetisk og spennende:

– Det mest høytidelige ved studiestart er velkomstseremonien. Som rektor er det noe av det det flotteste jeg opplever, sier Svein Stølen.

– Vi vet studentene kommer til oss med store ambisjoner. Ambisjoner som ikke bare handler om seg selv, men om samfunnet. De vil løse klimakrisen, bekjempe hat og fordommer, utvikle alternative energikilder og gi håp til mennesker. Det er ikke et oppdrag vi tar lett på, sier rektoren.

Studiestart avsluttes med Klar, ferdig, UiO, en dag fylt med korte foredrag om studieteknikk, skriving, motivasjon og karriere. Arrangement så dagens lys i 2019 og som ble godt mottatt av studentene. Det sier Philip før han går tilbake til planleggingen av studiestart.

Det er mye som skal ordnes og forberedelsene er allerede i gang. Mellom arbeidet finner han likevel tid til å glede seg. – Studiestart er først og fremst veldig, veldig gøy!

Synes du denne saken var spennende? Følg seks studenter som forteller om sitt første semester ved UiO i vår miniserie på YouTube.

Publisert 9. jan. 2020 20:26 - Sist endret 17. feb. 2020 15:00