11 gode grunner til å studere ved UiO

Nærbilde av studenter sittende i et auditorium under forelesning

1. Du får lære av de beste

Utdanningene ved Universitetet i Oslo er tett koblet til forskningen. Som student får du møte dyktige forskere med den nyeste kunnskapen presentert direkte fra fagmiljøene. Forskerne våre er blant de fremste på sine felt. Professoren du treffer på campus om dagen kan være å se som ekspertkommentator i nyhetsstudio om kvelden, som spaltist i en avis, eller som forfatter av lærebøkene dine og andres.

En folkemasse av studenter på Universitetsplassen under Velkomstseremonien

2. Vi er ledende

På de store universitetsrangeringene blir Universitetet i Oslo plassert som nummer én i Norge. Vi er landets fremste universitet og ledende i Europa. Herfra ble det norske helse- og rettsvesenet bygget opp, den første kvinnelige norske studenten tok sin utdanning ved Universitetet i Oslo, og mange innflytelsesrike mennesker har studert her. Det betyr at du som student blir del av en stolt akademisk tradisjon som strekker seg tilbake til 1811.

Student i labfrakk på stand under Åpen dag

3. Dyktige studenter

Studentene ved Universitetet i Oslo er faglig sterke, engasjerte og vil utrette noe meningsfullt. Hos oss blir du del av et akademisk fellesskap der du søker det ukjente, strekker deg lenger, dykker dypere og tenker annerledes, nytt og kritisk. Du lærer å stille gode spørsmål og finne nyttige svar som verden trenger.

Studenter i et makerspace under Karriereuka

4. Kunnskap fra flere felt

Universitetet i Oslo er et breddeuniversitet med 235 studieprogrammer fra 12 forskjellige fagområder. Bruk studieprogramvelgeren til å navigere deg fram til et studium som passer med dine interesser. De fleste av våre studieprogrammer har frie emner, slik at det er gode muligheter for å kombinere ulike fag.

Nærbilde av en student i labfrakk som holder opp et reagensrør i et laboratorium

5. Kompetanse som varer

Som universitet tilbyr Universitetet i Oslo akademiske utdanninger. Det betyr at du ikke blir utdannet til å gjennomføre én spesiell arbeidsoppgave, men at du tilegner deg ferdigheter som kan brukes i mange ulike jobber. Framveksten av ny teknologi, mer automatisering og nye næringer, krever arbeidstakere som er tilpasningsdyktige, som lærer fort og som kan utføre komplekse oppgaver. Disse egenskapene tilegner du deg gjennom et utdanningsløp ved Universitetet i Oslo, og du vil stå godt rustet i møte med et arbeidsmarked i endring.

Bidle av en bedriftsstand sett ovenfra under Karriereuka

6. Raskt i jobb

Våre studieprogrammer holder høy kvalitet, og det vet arbeidsgivere. Mange får jobb mens de fortsatt er studenter og innen seks måneder etter siste eksamen er 9 av 10 i jobb. Statistikk fra SSB viser også at personer med høyere utdanning sjeldnere enn andre står utenfor arbeidslivet i nedgangstider, de er mer omstillingsdyktige og de har høyere lønn. Med en utdanning fra Universitetet i Oslo kan du være trygg på at du stiller sterkt på arbeidsmarkedet, uansett hvilket studieprogram du velger. Som student vil du kunne benytte deg av karrieretjenester som CV- og søknadssjekk og intervjutrening midt på campus.

En gruppe nye internasjonale studenter på Operataket i solnedgang

7. Alt i én by

Oslo har flere studenter enn noen andre byer i Norge. Den korte avstanden mellom by, fjord, fjell og mark gjør Oslo til en helt spesiell studentby. Hit strømmer studenter fra hele landet, og hele tre av fire studenter i Oslo kommer utenbys fra. De største arbeidsgiverne og institusjonene i samfunnet holder til her, og det gir deg som student en unik mulighet til å knytte kontakt med arbeidslivet under studietiden. Oslo har også et yrende kulturliv som passer alle lommebøker og stemninger. Milevis med skiløyper i skogen, ferger til øyene og sykkelvei fra øst til vest gjør Oslo til en by for deg som liker å være utendørs.

To studenter på toppen av trappene utenfor Georg Sverdrups hus

8. Campus Blindern

Nesten alle studenter ved Universitetet i Oslo har sin tilhørighet på campus Blindern – et sted med alt du trenger av læringsressurser, biblioteker, undervisningsrom, lesesaler, laboratorier, kaffebarer, kantiner, treningssenter og grønne parker. ­­Hvert studieprogram har base i en bygning på campus. Det gjør at det alltid er kort vei til medstudenter, undervisere og veiledere som tilhører studieprogrammet ditt, og etter hvert får du kanskje også en fast lesesalsplass her. På campus finner du ni studentkjellere. Kjellerne drives av og for studenter og har faglige og sosiale arrangementer som skaper liv på campus hver dag. 

Studentorkesteret Bjørneblæs underholder i Pride-paraden

9. Engasjerte studenter

Universitetet i Oslo huser over 250 studentforeninger innenfor veldedighet, politikk, idrett, sang, musikk, teater, brettspill, tidsskrifter og andre hobbyer. Blant de eldste og mest tradisjonsrike finner vi orkesteret Corpsus Juris, Kvindelige Studenters Sangforening, Cybernetisk selskab og Filologisk forening. Vi er også opptatt av å skape nye tradisjoner. Siden 2017 har studenter og ansatte gått sammen i Pride-paraden under parolen «Fryktløs kunnskap». Det er et uttrykk for UiOs engasjement i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter.

Studenter som har det morsomt under Blindern Games i Fysikkbakken

10. En trygg start

Som ny student blir du automatisk med i en faddergruppe sammen med andre som skal studere det samme. Fadderen din er en erfaren student og sammen blir dere kjent med campus og universitetet. Under studiestart gjør vi campus om til et festivalområde med morsomme aktiviteter som sykkelfest, rebusløp, omvisninger og konserter. For å markere starten på studietiden blir du tatt imot av rektor foran de gamle universitetsbygningene i sentrum. Det har vært tradisjon siden 1923 og kan føles både majestetisk og spennende.

Studenter som spiser bursdagskake og feirer bærekraftsmålene under Årsfesten

11. Kunnskap forandrer alt

Hvis vi skal løse klimakrisen, rydde havet for plast, utvikle nye medisiner, bevare demokratiet og skape nye arbeidsplasser må vi ta i bruk ny kunnskap. På hele universitetet bruker våre forskere og studenter sin kunnskap til å finne nye løsninger på samfunnsutfordringene. Vi forbedrer helsetjenester i utviklingsland, kartlegger klimaendringenes påvirkning på naturen og utvikler teknologi som gir ren energi. Søk Universitetet i Oslo innen 15. april og bli en av oss.