– Det var et kick å få konkurrere med vår egen idé

Sammen med seks medstudenter fikk Kristin Klausen (24) reise til Boston i USA for å konkurrere mot andre internasjonale studenter i bioteknologi. I kofferten hadde de med seg en bakteriedrevet solcelle.

Studenter i labfrakker foran blå bakgrunn i fotostudio.

Kristin Klausen (24), Alec Spera (25) og Prabin S. Humagain (25) har tilbrakt mange timer sammen på laboratoriet. Foto: Scream/UiO.

Kristin Klausen (24) studerer Biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Et av tilbudene i undervisningen er deltakelse i den internasjonale studentkonkurransen, iGem. For å delta må studentene designe et bærekraftig prosjekt med bruk av biologiske materialer. Emnet går over to semestre og de må selv danne lag, skaffe sponsorer og innhente kunnskap.

 Vi hadde ikke lærebøker, men måtte selv oppsøke eksperter og utarbeide vår egen teknologi, sier Kristin.

Kristin sitt lag fikk ideen om å få bakterier til å produsere strøm ved hjelp av solcelleteknologi. Solcellen skulle gi bakterien nok næring til å holde seg i live, og til gjengjeld skulle bakterien sende ut elektroner når lyset traff den.

– Tidlig i prosessen snakket jeg med en veldig dyktig solcelleforsker om ideen vår. Han trodde overhodet ikke vi kunne få det til, sier Kristin tilfreds.

Mange timer på laben

Å jobbe på et laboratorium er en viktig del av hverdagen til studenter i realfag. Her lærer de faget sitt gjennom praktisk utprøving. Studentene har ofte lange dager på laben der de må vokte over eksperimentene sine og ta dem videre på det rette tidspunktet.

 Det er lab i nesten alle fag, og noen kurs du tar er rene labfag. Du kan være del av en gruppe på 5-6 studenter som har en professor for seg selv. Jo lenger ut i studiet du kommer, desto mindre blir gruppene, sier Kristin.

Og det ble mange lange dager på laben i forsøket på å koble bakterier og solcelleteknologi.

– Vi hadde flere forsøk som feilet, men vi lærte noe nytt hver gang. Til slutt satt det og det var en utrolig god følelse, gjenforteller Kristin. 

Tok gjev sølvmedalje

Mens tidligere lag fra Universitetet i Oslo har satset på helseteknologi, valgte laget til Kristin å satse med en grønn teknologi. Det var knyttet stor spenning til tanken på å skulle konkurrere med sin egen idé. Fjorårets lag fra UiO tok gull.

Bekymringen viste seg unødvendig. Laget til Kristin dro hjem med en velfortjent sølvmedalje.

 Det var et kick å få konkurrere med vår egen idé! Vi har jobbet hardt, og det smakte ekstra godt med medalje etter ni måneder sammen.

LES OGSÅ: Halvor forsker på batterier og underviser førsteårsstudenter i kjemi

Kreativitet er viktig

En person som gleder seg over bragden i Boston er rektor ved universitetet, Svein Stølen:

– Mange tror at kreativitet ikke er viktig innenfor teknologi og realfag. De kunne ikke vært lengre unna sannheten, mener rektoren, som selv er professor i kjemi.

– For å løse de store utfordringene med klimaendringer, antibiotikaresistens og mat nok til alle, er vi avhengige av unge talenter som kan tenke utenfor boksen. De konvensjonelle tankene er allerede tenkt, mener rektoren.

Han er særlig stolt over at Universitetet i Oslo er representert i innovasjonskonkurransen, iGem.

– Også er det ekstra gøy at vi tar medaljer, sier en fornøyd rektor. 

Gode jobbmuligheter for biologer

For Kristin er det på tide å begynne å tenke på masteroppgaven. I framtiden drømmer hun å jobbe med genteknologi og verktøy som kan brukes til å utvikle nye medisiner. Hun er ikke i tvil om at iGem har gjort henne mer rustet til å nå målet sitt:

– Vi har lært tidsstyring, lagarbeid og samhandling med sponsorer, og vi har klart å gjøre ideen vår til en realitet. Jeg er stolt av alle på laget og det vi har fått til, avslutter Kristin.

Synes du denne saken var spennende?

Bli kjent med våre studieprogrammer i realfag og teknologi. Husk søknadsfristen 15. april.

Emneord: bli student, realfag, teknologi, biovitenskap, biologi, iGem
Publisert 22. des. 2021 15:20 - Sist endret 22. des. 2021 15:20