– Vi innså hvor kult faget kunne være og hvor dagsaktuelt det faktisk var

En vennegjeng sitter på et grupperom på campus. De snakker seg helt bort i faget før en av dem bryter ut: «Hvorfor gjør vi ikke dette til en podkast?!»

Tre studenter kledd i toga rundt et bord foran en grønn bakgrunn i fotostudio.

Erlend Berge Kyllingstad, Ingrid Kongshaug Johanessen og Edda Eline Fuhr måtte jobbe godt med faget før hver innspilling. Foto: Scream/UiO.

Slik startet podkasteventyret tiI samfunnsgeografistudentene Sandra Skiaker (22), Edda Eline Fuhr (21), Erlend Berge Kyllingstad (21), Idar Henrik Seem (21), Ingrid Kongshaug Johannesen (20) og Johannes Refsdal (25). Ideen kom til dem et semester de tok EXFAC (Examen Facultatum), et obligatorisk innføringsfag mange nye studenter skal gjennom. 

Jobbet med faget som gruppe

Studentene skjønte tidlig at de ikke var de eneste som syntes faget var utfordrende, og de gikk sammen for å jobbe med pensum. Etter å ha sittet et par timer på et grupperom i en kjeller på campus innså de at deres refleksjoner kunne komme andre studenter til nytte. Det var da de kom frem til at dette kunne like gjerne gjøres til en podkast, sier Edda.

 Ideen kom vi på sammen, men ingen av oss var med i en studentforening som kunne hjelpe til. Uten Sandra hadde det ikke gått, for det var hun som klarte å dra oss ut av kjelleren og inn i lydstudio.

LES OGSÅ: Studenter i lingvistikk laget et helt nytt språk til TV-serien Beforeigners

Fikk hjelp fra studentradioen

De tok kontakt med Radio Nova, Oslos studentdrevne radio, for å lære mer om hvordan lage en god sending. Ansvarlig redaktør i Radio Nova, Julie Oscar-Andersen (26), inviterte dem til deres lokaler på Majorstuen i Oslo for å spille inn en pilotepisode.

 Når jeg tenker tilbake på det nå skjønner jeg at vi ikke ante hva vi holdt på med i begynnelsen, flirer Edda og påpeker at læringskurven var bratt.

Radiovertene hos Radio Nova hjalp dem med å løsne opp i formatet. Edda og de andre i gruppa hadde nærmest skrevet et helt manus da de møtte opp i studio første gang, men tilbakemeldingen var klar: «Sendingen trenger ikke være planlagt til punkt og prikke. Det er vel så viktig for lytterne å høre at dere har det gøy». Det var rådet de fikk.

I samarbeid med Radio Nova laget de tretten episoder der de snakket seg gjennom kjente teoretikere som Hume, Marx og Durkheim, forskningsetikk og feministisk vitenskap. 

 Det var ganske høy temperatur i studio til tider. Det er ikke til å unngå når vi diskuterer temaer som sannhet, tenkemåter og etikk, sier Edda.

Braksuksess fra første episode

Podkasten ble en braksuksess med over 2000 avspillinger på SoundCloud alene. Plutselig var deres faglige utgreiinger med på å gjøre faget mer forståelig for andre studenter.

 Vi innså hvor kult faget kunne være og hvor dagsaktuelt det faktisk var. Mange av temaene kan overføres til spørsmål vi og politikere er opptatt av i vår egen hverdag.

– Det er kult når man kan dra teorier fra en filosof fra 1500-tallet inn i dagens studentliv, sier Sandra til studentavisa Universitas.

De starter hver episode med litt small talk og historier fra uken som har gått. – Det er fint for både oss og lytterne før vi begir oss ut på fagstoffet. Tilbakemeldingene fra foreleserne har også vært gode. – De sier at de liker podkasten vår, forteller Edda litt stolt.

Fra exphil til exchill

Som følge av de gode tilbakemeldingene gikk Edda og de andre videre med en ny sesong under tittelen «Fra exphil til exchill». Denne gangen skulle det handle om EXPHIL (Examen philosophicum), nok et obligatorisk emne som mange studenter skal gjennom. Faget dekker et spekter av filosofiske teorier, ideologier, verdipåstander og livssyn.

 Andre sesong ble enda bedre enn den første. Vi turte å dele mer av våre personlige erfaringer, følelser og frustrasjoner fra studentlivet, sier Edda.

Etter to sesonger sier Edda og gjengen seg fornøyd med innsatsen. De er også fornøyde med eksamensresultatene:

– Vi måtte jo jobbe beinhardt med faget for å være forberedt til hver episode, sier hun og ler.

I tiden etter podkasten blir de fremdeles lagt merke til på campus. Det hender at studenter kjenner igjen stemmene deres i kantina eller på fest.

Rom for flere ideer

Selv om det er nå er andre fag som tar oppmerksomheten holder de fortsatt kontakten, og det er særlig én ting Edda tar med seg videre og som hun tenker ofte på:

 Har du en idé finner du alltid noen som vil støtte den. Det er så mange studentforeninger og organisasjoner rundt omkring på universitetet som kan hjelpe deg. Det er det som er kult med å være student, avslutter hun.

Lytt til Fra Exphil til exchill og Fra exfucked til exfac på SoundCloud eller andre steder der du hører på podkast, eller se hvordan det gikk da Edda skulle diskutere kvinnesynet til filosofien Immanuel Kant i lydstudio.

Synes du denne saken var spennende?

Bli kjent med våre studieprogrammer i samfunnsfag og psykologi. Husk søknadsfristen 15. april.

Emneord: bli student, samfunnsfag, samfunnsgeografi, exphil, exfac, studentliv, foreningsliv
Publisert 22. des. 2021 15:24 - Sist endret 10. mai 2022 17:02