– Det viktigste er at man er klar for en stor utfordring!

Ola Sten Baksaas (21) og Rokas Naudziunasg Rokas (21) hadde ikke mye erfaring da de startet studentforeningen Portal Space i februar i fjor. Hverken med raketter eller foreninger.

Studenter i kjeledresser foran en rakettmodell på korallfarget bakgrunn i fotostudio.

Fysikkstudentene Ola, Rokas og Celine bruker fritiden sin på å bygge rakett med studentforeningen Portal Space. Foto: Scream/UiO.

De gikk første året på bachelorprogrammet i Elektronikk, informatikk og teknologi ved Universitetet i Oslo, og var begge interessert i romteknologi.

– Vi begynte med å skyte opp noen modellraketter i Maridalen i Oslo i begynnelsen av januar. Ikke lenge etter deltok vi på CaNoRock på Andøya Space Center, forteller Ola.

CaNoRock er et rakettkurs for studenter som arrangeres på skytefeltet på Andøya en eller to ganger i året. Universitetet i Oslo tilbyr kurset som et valgfritt emne som gir fem studiepoeng.

Professoren som arrangerte kurset ble veldig interessert da han hørte om Ola og Rokas sitt modellrakettprosjekt. Han fortalte dem om SpacePort America, en konkurranse der studenter kan delta med raketter de har bygget selv. Rakettene kan være opp til tre meter høye og nå opp til ni kilometer opp i luften. Ola og Rokas var solgt. 

LES OGSÅ: Zara elsker lukten av kjemikalier på laben

Portal Space blir født

Ved hjemkomsten til Oslo dannet de studentforeningen Portal Space. De måtte etablere et styre, lage vedtekter og sette opp et budsjett. Deretter var det bare å sette i gang.

– I mars begynte vi å lese oss opp på romteknologi, og da sommeren kom kunne vi begynne å lage deler til motoren, forklarer Rokas.

Studentene forteller at en av de store fordelene med å være en forening, er at de får lov til å bruke lokalene ved universitetet. De har tilgang på laboratorier og et lokale for makerspace, hvor de utfører selve rakettbyggingen.

I dag er foreningen delt inn i to: Hovedprosjektet, Nero, har ti medlemmer som legger inn ti-tjue timer i uka. Styremedlemmene bruker enda mer tid enn det. For dem som er interessert i raketteknologi, men ikke har anledning til å bruke fullt så mye tid på det, har de en modellrakettavdeling, som heter Novus.

– Det er et greit sted å starte. De som er flinke og blir tilstrekkelig revet med, rekrutteres opp til hovedprosjektet.

Bygger raketter og spiser lunsj

De prøver også å få til litt sosialt. – Vi synes jo det er gøy å jobbe med prosjektet, så det er en sosial aktivitet i seg selv, sier Ola.

– Vi sitter sammen og tenker og diskuterer hvordan vi skal løse forskjellige problemer, som, hvis vi endrer noe her, så må alt det andre endres. Det er gøy, og vi blir godt kjent.

Laben er alltid åpen, og vi lunsjer sammen, legger Rokas til.

LES OGSÅ: Kristin, Prabin og Alec kjempet seg til sølvmedalje i syntetisk biologi

Ingen krav til forkunnskaper

Celine Marie Solberg (20) studerer med Ola og Rokas på bachelorprogrammet i Elektronikk, informatikk og teknologi, og er en av dem som har blitt med i foreningen etter hvert.  

– Det kreves ingen forkunnskaper for å bli med. Man bør nok være interessert i space, men man må ikke det heller, forteller hun.

– Nei, du var jo ikke det, ler Ola. Celine bekrefter at det stemmer.

– Men for meg var det en motivasjon i seg selv. Jeg har alltid vært interessert i å lære mer om ting jeg ikke kan noe om. Før jeg ble med, lette jeg etter et prosjekt som kunne gi meg en ordentlig utfordring. Det er kanskje det viktigste kriteriet for å bli med, at man er klar for en stor utfordring.

Litt mindre tid til studier

Mens de fleste studentforeningene ved universitetet er rene fritidsaktiviteter, mener gjengen fra Portal Space at arbeidet de gjør kommer til nytte i studiene.

 – Alle timene vi legger i foreningen, gjør at det blir mindre tid til studier, innrømmer Ola. – Fordelen er at du lærer å tilnærme deg nytt stoff fort og du opparbeider deg en kompetanse som ikke alle har.

Målet er å ha klar en rakett som kan skytes opp når de er ferdige med bachelorgraden i juni 2022, under den Europeiske SpacePort-konkurransen som nylig er startet opp, og som skal avholdes i Portugal.

Sky's the limit.

Synes du denne saken var spennende?

Bli kjent med våre studieprogrammer i realfag og teknologi. Husk søknadsfristen 15. april.

Emneord: bli student, realfag, elektronikk, informatikk, teknologi, foreningsliv
Publisert 30. jan. 2021 14:58 - Sist endret 10. mars 2021 14:53