– Ingenting er viktigere enn å gjøre noe du trives med

Helt siden hun valgte kjemi som programfag på videregående har Zara Fatima (20) elsket realfag. Nå studerer hun ved Universitetet i Oslo og deler alt hun lærer på YouTube-kanalen Thefuturechemist.

Studenter i labfrakk bak eksperimenter med flammer og røyk foran korallfarget bakgrunn i fotostudio.

Som kjemistudent tilbringer Zara (20) mange timer på laboratoriet. Foto: Scream/UiO.

Kjemi er overalt, i sminke og hårprodukter, i maten vi spiser og i vaskemidlene vi gjør rent med. Det handler om det nære vi forholder oss til hver dag, og om det store og ufattelige universet som omgir oss. 

Zara har alltid likt kosmetikk og hudpleie, og vært nysgjerrig på hva de inneholder. 

–  Som kjemistudent kan jeg lese på baksiden av en shampooflaske og vite hva de forskjellige kjemikaliene gjør, og om de er skadelige.  

Hun opplever at kjemikalier har fått et ufortjent dårlig rykte. Det synes hun er synd. 

– Mange tror at kjemikalier er farlige og vil unngå å bruke dem, og noen kjemikalier er farlige, men de er også nyttige og nødvendige når de brukes riktig, forklarer hun.

– Vi trenger kjemikalier fordi det er de som får ting til å skje! 

Valgte med hjertet

For Zara falt valget om å studere kjemi helt naturlig.

– Noen tenker kanskje at en jobb bare er en jobb og at de kan gjøre det de liker på fritiden, men jeg må elske det jeg gjør.  Jeg unner alle å kunne våkne om morgenen og glede seg til å gå på jobb, sier Zara.

Hun lever etter filosofien om at hvis hun skal bli skikkelig god i noe, må hun like det først. Kjærligheten til kjemifaget gjør henne motivert til å legge ned innsatsen som skal til for å bli en god kjemiker.

FØLG Zara på YouTube og Instagram for å lære om kjemifaget og livet som student.

Elsker lukten av lab

Zara bruker mye tid på å lære bort til andre, men hun er også student selv. Hverdagen består av undervisning, oppgaveinnleveringer, kollokvier, pensum og laboratorieforsøk.

– Jeg elsker lukten av kjemikalier på lab! Noen studenter kan ikke fordra det, men jeg synes det lukter godt, og jeg føler meg som hjemme, sier Zara med et smil.

I laboratoriet lærer hun faget sitt gjennom praktisk utprøving. Noen ganger under veiledning av en underviser, andre ganger på egenhånd.

– Det kan stå i en bok at hvis du tilsetter et salt, så vil det løse seg opp. På laben får jeg se med egne øyne om det stemmer eller ikke.

LES OGSÅ: Halvor forsker på batterier og underviser førsteårsstudenter i kjemi

The Future Chemist

Det var to ting som gjorde at Zara bestemte seg for å starte thefuturechemist. Hun ville hjelpe videregåendeelever og medstudenter med pensum, og hun ville at flere skulle få øynene opp for kjemi. Det startet med en flink kjemilærer på videregående.

– Han oppfordret meg til å ta mer ansvar og hjelpe andre elever med pensum, forklarer Zara.

Det viste seg å være lurt. Zara satt igjen med gode erfaringer etter videregående skole. Med sterke karakterer og full fordypning i matematikk (R2), kunne hun søke seg rett inn på bachelorprogrammet i Kjemi og biokjemi ved Universitetet i Oslo. Det er hun glad for nå.

– Som barn kunne jeg ligge i sengen min og glede meg til noe helt til jeg sovnet. Det skjer fortsatt når jeg skal gjøre noe gøy på laboratoriet eller lage film til kanalen min.

Målet for framtiden er å kunne forske, formidle og spre kunnskap. Hun er allerede på god vei. Videoene hennes er sett over 10 000 ganger, og det har åpnet mange dører. Du har kanskje sett Zara som gjest i God Morgen Norge eller som ambassadør for UngForsk, en konferanse for elever i 10. klasse og VG1.

– Det beste er når noen sier til meg at de trodde at kjemi var vanskelig, men at jeg gjør det enkelt å forstå.

Drømmen er å bli hele Norges kjemiker. – Det høres kanskje ut som et ambisiøst mål, men man kommer ingen sted om man ikke prøver.

Synes du denne saken var spennende?

Bli kjent med våre studieprogrammer i realfag og teknologi. Husk søknadsfristen 15. april.

Emneord: studier, bli student, utdanning, kjemi, realfag, teknologi
Publisert 30. jan. 2021 13:45 - Sist endret 10. mars 2021 14:16