40-gruppe – Britisk områdekunnskap (40OMR-BRIT)

Om emnegruppen

VIKTIG INFORMASJON!
Denne emnegruppen vil bli nedlagt og kan bare bli tatt av studenter med opptak til og med høsten 2009.

Denne emnegruppen er ment for studenter på EAS-programmet, studieretning Storbritannia og Irland. Den kan også inngå i en rekke andre bachelorprogram.

Britisk områdekunnskap er studiet av historie, kultur og samfunnsforhold innenfor det geografiske området de britiske øyer. Et hovedfokus er forholdet mellom de fire nasjonene på disse øyene/innenfor området – England, Skottland, Wales og Irland – både historisk og i dag, og mellom de to statsdannelsene – Det forente kongedømme av Storbritannia og Nord-Irland (United Kingdom) og Republikken Irland (Eire).
De britiske øyer og særlig Storbritannias innflytelse og betydning i verden har historisk sett vært omfattende. Posisjonen som dominerende sjømakt, både militært og gjennom handel var etablert allerede på slutten av 1700-tallet. Den industrielle revolusjon og oppbyggingen av et verdensomspennende imperium av kolonier på 1800-tallet ga Storbritannia en stilling som verdens kanskje fremste stormakt rundt 1850-60. Selv om denne ledende posisjonen nå er historie, er følgene av den høyst tilstedeværende i dag: Engelsk som verdensspråket, og en tydelig politisk og kulturell arv i det fleste av de tidligere koloniene, om enn kanskje særlig i land som USA, Canada, Australia og New Zealand.

Historisk sett har det vært tette bånd mellom Norge og de britiske øyer, og det nære forholdet består også i dag. Gitt denne bakgrunnen er det i dag overraskende få nordmenn som besitter faglig ekspertise på britisk eller irsk politikk, kultur og samfunnsforhold i videre forstand, eller om historien til de britiske øyer.


Læringsutbytte
Gjennom 40-gruppen i britiske områdestudier tilegner du deg grunnleggende kunnskaper om, og forståelse for de britiske øyer.

De fleste emnene i denne gruppen kombinerer studiet av historie og samfunnsforhold i Storbritannia og eller Irland, da et sentralt element i britiske områdestudier er å kunne se dagens britiske og irske samfunn i et historisk perspektiv. Noen av emnene har et sterkere fokus på historie, eller er rent historiske, mens andre i all hovedsak fokuserer på Storbritannia eller Irland i dag. Du kan altså selv velge hva du vil fordype deg i.

Emnegruppen gir studentene inngående kjennskap til og kunnskaper om de britiske øyer som et område. Et hovedfokus ligger på forståelsen av dagens britiske og irske samfunn sett i historisk perspektiv, og et særtrekk ved områdestudiene er den brede, tverrfaglige tilnærmingen til området. I motsetning til mer spesialiserte fagdisipliner som historie og statsvitenskap, gir områdestudiet en mer generell kompetanse i det bestemte området man studerer.

Studentene oppøver seg i denne 40-gruppen ferdigheter i:

  • å analysere britisk historie, politikk, kultur og samfunnsforhold i vid forstand
  • skriftlig og muntlig engelsk rettet særlig mot å tilegne seg et begrepsapparat egnet til å forstå britisk og irsk historie og samfunnsliv i dag.
  • å benytte historisk metode i sin analyse


Oppbygging og gjennomføring
Emnegruppen har tre obligatoriske og et valgfritt emne. Av de obligatoriske emnene er det anbefalt at de to innføringsemnene på 1000-nivå tas før andre emner i gruppen, og i særdeleshet at ENG1505 – British Civilisation tas før andre ENG-emner. De tre ENG 2000-emnene bygger videre på ENG1505 – British Civilisation, og forutsetter at studentene kjenner innholdet i dette kurset. Hvis du velger emnet EAS1000 – EU-systemet og EU-landenes europapolitikk (nedlagt), må du velge fordypning i Storbritannia. Det anbefales også at oppgaveskrivingskurset ENG3501 – Thesis course, British Area studies (nedlagt) følges som det siste i gruppen, da studentene forventes å kunne skrive på et mer avansert nivå her, enn på 2000- eller 1000-nivåkursene.

De obligatoriske emnene IRSK1501 – Keltisk sivilisasjon - fastlandskeltisk og øykeltisk (ca. 700 f.Kr. - 1000 e.Kr.) (nedlagt) og ENG1505 – British Civilisation er ment å gi studentene en oversikt over / innføring i hhv tidlig keltisk sivilisasjon frem til ca år 1000, og i britisk sivilisasjon i tiden etter den normanniske invasjonen av England i 1066. ENG1505 – British Civilisation er et todelt kurs, hvor del en gir en oversikt over britisk og irsk historie / historie på de britiske øyer fra 1066 og frem til i dag, mens del to tar for seg samfunnsforhold i dagens Storbritannia med vekt på sentrale institusjoner i det britiske samfunnet. Når studentene har tilegnet seg den basiskunnskapen disse innføringskursene gir, skal de velge fordypning i et av de valgfrie emnene i emnegruppen. De kan da velge å spesialisere seg på Irland, Nord-Irland, EU og Storbritannia, eller på ulike sider ved britisk historie og samfunnsforhold.

Merk at denne emnegruppen innbefatter både emner som undervises på engelsk (ENG-kode) og emner som undervises på norsk (IRSK- og EAS-kode). På emner med ENG-kode vil undervisning, alle skriftlige arbeider og eksamen være på engelsk.


Utenlandsopphold
Se programsidene for informasjon om utvekslingsavtaler. Det er mulig å legge inn et studieopphold ved det norske studiesenteret i York som del av bachelorgraden.

Emner i emnegruppen

Obligatoriske emner:

10 sp velges blant følgende emner:

Disse emnene er nå nedlagt eller har endret kode, men har tidligere vært mulige å ta som del av denne emnegruppen:

  • ENG1511
  • ENG2301
  • ENG2303
  • ENG2304
  • ENG2305
  • ENG2306
  • IRSK1503
  • IRSK1510