Gua sha -massasjesteinen alle snakker om

Gua sha begrepet stammer fra en eldgammel kinesisk massasjeteknikk som trolig har sine røtter over 2000 år tilbake i tid. Dens bruk er dokumentert som en av de eldste teknikkene man vet om innen kinesisk medisin. Selv om teknikken har eksistert i århundrer, har mye av dens historie og mening gått tapt for nåtidens skjønnhetsindustri, hvor man i dag på den andre siden refererer til selve massasjeredskapet når man snakker om Gua sha.

Bildet kan inneholde: ledd, hud, hånd, skjorte, tekstil.

Bilde hentet fra: fri-renpleie.no 

Her ser man en typisk gua sha i rosenkvarts. 

 

Gua shaen er å finne i utallige variasjoner, og er vanligvis utformet i horn, bivoks eller krystall. De hyppigste variantene på markedet er dog dem i ulike krystalltyper som lyserosa kvarts og grønn jade. Legger man godviljen i det, kan man vel si at gua shaen er utformet som et litt mislykket hjerte. Denne hjerteformen har selvfølgelig en hensikt, da den er formet for å på best mulig måte kunne følge ansiktets konturer. Steinens buede side blir da perfekt for å massere kinnben eller kjeve, mens den rette, flate siden, egner seg for panne og kinn.

De siste årenes hype rundt velvære -og da særlig krystallers trolige helende effekt, har nok en finger med i spillet da det kommer til gua shaens nylige oppblomstring. Og selv om sosiale medier kryr av videoer som visstnok skal bevise dens helende skjønnhetseffekt på alt fra rynker til uren hud er nok dette i teorien vanskelig å bevise. Det som på den andre siden er sikkert, er gua sha-steinens faktiske evne til å stimulerer ansiktets blodsirkulasjon, løse opp lymfeknuter, og anspente kjever -samt være avkjølende på sår hud. Den såkalte "skrapeteknikken" som brukes har gått i arv i flere generasjoner i Kina. 

Det som dessverre blir problematisk med gua shaen som voksende skjønnhetstrend, er hvordan masseproduseringen av den stadig medfører eksempler på hvordan produsenter har valgt å utelate dens rike historie og viktighet innen kinesisk medisin, ved å for eksempel tildele dem nye navn som «face gym», «face tool» osv. Dermed blir det naturlig å stille seg spørsmål rundt hvordan produksjonsindustrien til tider utelukker viktigheten av kultur. 

Emneord: massasje, krystall, Kina
Publisert 19. sep. 2021 15:58 - Sist endret 19. sep. 2021 15:58

Så spennende tema! Her går tankene raskt til Goop fenomenet. Jeg synes å huske å ha lest en artikkel en gang i tiden hvor det ble nevnt at i Gua sha oprinnelig kunne bli utført med alt fra mynter til skjeer. Med andre ord så var det ikke redskapet som var viktigst, men teknikken. Og denne kunne visstnok være ganske smertefull, særlig når den ble brukt mot heteslag.

Malin Kristine Graesse - 20. sep. 2021 18:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.