Monstera Deliciosa: Når naturen blir et kommersielt objekt

Designbegrepet er både bredt og vidt, og det lykkes aldri helt å komme i enighet om hva det nettopp innebærer at noe er design. Er det objektet i seg selv som er design, eller er det prosessen bak skapelsen av objektet som kan kalles design? Henvender det seg til skapelsesprosessen eller resultatet? Og hva skjer når man tar noe fra naturen og gjør det til et mer eller mindre menneskeskapt objekt?

Med det i bakhodet kan man på sett og vis si det samme om Monstera Deliciosa; i utgangspunktet formgitt av naturen og dens krefter, men så modifisert og dyrket av mennesket for å tilpasses våre ønsker og behov. En ting eller et objekt defineres som oftest som noe materielt skapt av mennesket – noe som ikke ville oppstått uten menneskelig påvirkning. Men hva skjer når man tar noe ut av dets opprinnelige plass i naturen, for så å modifisere det, reprodusere det, kommersialisere det og selge det? Når resultatet blir en salgbar vare, kan man kanskje påstå at det som i utgangspunktet var en del av naturen, har blitt et objekt som fungerer som hvilken som helst annen kommersiell vare.

 

Monstera Deliciosa. Navnet gir konnotasjoner til noe uhyrlig, voldsomt, men samtidig forførende, smakfullt og ettertraktet. På mange måter kan man si at navnet ikke kunne vært noe annet. Planten har gjennom de siste årene blitt et vanlig syn i de norske hjem, og – med utgangspunkt i eksponeringen den har fått i sosiale medier – et sikkert tegn på at man følger med i tiden. Hvorfor er det slik at design- og interiørbransjen har omfavnet denne planten, både som motiv for kommersielle objekter, som styling-element i salgsmaterialer og boligreportasjer, og ikke minst av allmennheten, som element i dekorasjonen av hjemmet, kontoret og Instagram-profilen.

 

Det råder ingen tvil om at nærhet til naturen spiller en rolle i dekoreringen av hjemmet, gjerne via eksotiske arter fra fjerne verdensdeler. For Monstera Deliciosa er nettopp det for oss her i Norden; eksotisk. Dens opprinnelige habitat befinner seg nemlig fra Mexico og helt ned til Panama. Der finner du den klatrende på andre trær og vekster, higende etter solstråler.

 

Her i dette langstrakte land finner du den derimot i de aller fleste blomsterbutikker, som et uskyldig offer for priskrig mellom konkurrentene. ”Trendy plante” var ordene Mester Grønn brukte tidligere i år under en salgskampanje for Monstera Deliciosa, sammen med rabatten man fikk ved å kjøpe den i kampanjeperioden. På deres nettsider er den også vist under artikkelen ”5 trendy grønne planter du bare må ha”. Ordbruken minner om den interiørmagasiner bruker når de skal selge deg designobjekter. Så hva er egentlig forskjellen?

Emneord: Monstera, plante, dekorering, styling Av Sara Gretteberg
Publisert 15. feb. 2018 20:24 - Sist endret 15. feb. 2018 20:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere