MUSKUL4000 – Museum og kulturarv: kontekst og kommunikasjon
Beskrivelse av emnet
Timeplan, pensum og eksamensdato
Velg semester
Kort om emnet
Kulturarv kan virke integrerende og splittende, bidra til utviklingen av bærekraftige lokalsamfunn eller skape ekskluderende fellesskap. Emnet gir kunnskap om hvordan kulturarv og museer virker i og med samfunnet omkring. Hvordan engasjerer museene sitt publikum? Hvordan skapes samhold eller strid rundt kulturarvsprosesser? Studentene vil blant annet lære om museer som formidlingsarenaer, om kulturarv som arbeid med identitet og sosial integrasjon, om utviklingen av kollektiv hukommelse, og om kommunikasjon av vanskelige minner. Gjennom ekskursjoner og i undervisningen vil studentene møte debatter som pågår politisk, kulturelt og i institusjonene.
Emnet er et obligatorisk emne på masterprogrammet Musologi og kulturarvstudier.
Hva lærer du?
- kulturarvs-,og museumspolitikk, nasjonal som internasjonal
- kommunikasjonspraksiser i kulturarvsinstitusjoner, både digitale og konvensjonelle
- analyse av musealiserings- og kulturarvsprosesser
- erfaring med å presentere fagstoff muntlig
- øvelse i å samarbeide tverrfaglig i grupper
Opptak og adgangsregulering
Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.
Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.
Emnet er obligatorisk for studenter på masterprogrammet Museologi og kulturavstudier.
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
Opptak til masterprogrammet Museologi og kulturarvstudier
Anbefalte forkunnskaper
Gode engelskkunnskaper.
Undervisning
Undervisningen er intensiv og gis i form av ekskursjoner, seminarer og forelesninger. Undervisningen kan være uregelmessig, men er tenkt i sammenheng med de andre obligatoriske emnene på masterprogrammet.
Forelesningene skal gi perspektiver og oversikt, mens seminarer og ekskursjoner skal gi grunnleggende kunnskap og innsikt i feltet. Studentene må delta aktivt i seminararbeidet. Praktiske oppgaver vil bli gitt i forbindelse med ekskursjoner og studentene vil skrive rapporter og utføre undersøkelser enkeltvis og i grupper.
Adgang til undervisning
Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.
Eksamen
Mappeinnlevering.
Mappen skal inneholde tre arbeider som utføres i tilknytning til ekskursjoner og seminarer knyttet til undervisningen.
Innlevering i Inspera
Du leverer din besvarelse i eksamenssystemet Inspera. Les om hvordan du skal levere.
Kildebruk og referanser
Ved oppgaveskriving plikter du å gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk. Se eksempel på hvordan du refererer riktig.
Eksamensspråk
Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Tilrettelagt eksamen
Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.