JUS5502 – Lovgivningslære
Timeplan, pensum og eksamensdato
Velg semester
Kort om emnet
Koronaviruset: Undervisning og eksamen Høst 2020
Gjennomføring av undervisning og eksamen høsten 2020 vil påvirkes av koronasituasjonen.
Les oppdatert informasjon om undervisning og eksamen høstsemesteret 2020
Dette emnets eksamensform og karakterregel påvirkes ikke av koronasituasjonen.
I dette emnet skal du i en gruppe skrive utredninger med forslag til generelle regler for en ekstern oppdragsgiver. Utredningene skal inngå i fakultetets nye serie; Jusstudentenes offentlig utredninger (JOU). Oppdragsgiverne er interesseorganisasjoner og forvaltning, oppdragene er reelle og aktuelle.
Jusstudentenes offentlige utredninger (JOU)
Emnet skal gi kunnskap om og forståelse for lovgivning generelt, uavhengig av innholdet av de enkelte regler i loven. Det ser på lovgivningen i et regelgiverperspektiv med vekt på forberedelse, skriving og vedtakelse av nye lover og forskrifter. Det omfatter spørsmål om årsaker til lovgivning og lovgivningens funksjoner, valget mellom lovgivning og andre virkemidler, utforming av lovregler og evaluering av lovgivning. I dette inngår også valget mellom lov og forskrift, gjennomføring av internasjonale regler og forholdet mellom lovgivning og dommerskapt rett. Mange av spørsmålene kan ses under synsvinkelen "krav til god lovkvalitet".
Emnet har grenseflater mot metode (rettskildelære), statsrett og rettssosiologi. Også andre fag, som rettsøkonomi og forvaltningsrett, kan ha betydning i lovgivningslæren. Innsikt fra lovgivningslæren kan anvendes på alle rettsområder, og nesten alle fag vil kunne gi materiale til å belyse spørsmål i lovgivningslæren med utgangspunkt i lover på fagområdet.
Hva lærer du?
Emnet skal gi studentene en grunnleggende forståelse av problemstillinger, begreper og fremgangsmåter ved forberedelse av ny lovgivning og gi et samlet bilde av lovgivningen. Det skal sette studentene i stand til å utforme lovforslag og analysere sterke og svake sider ved et lovforslag. Emnet skal gjøre studentene kjent med juristrollene knyttet til regelforberedelse og regelgivning.
Opptak og adgangsregulering
Du kan melde deg til dette emnet dersom du er registrert student ved Universitetet i Oslo og har avlagt forkunnskapskravene her. Har du avlagt forkunnskapskravene ved annen utdanningsinstitusjon må du søke opptak til valgemner på masternivå. Alle søkere må oppfylle forkunnskapskravene.
Emnet har et begrenset antall plasser, ca. 25 plasser, du må ha undervisningsopptak til emnet for å få avlegge eksamen. Du må i tillegg fylle ut motivasjonsbrev innen gitte frister, se semestersiden for skjema.
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
Studenter må fylle ett av disse kravene:
- Bestått 1. - 3. studieår i masterstudiet i rettsvitenskap (eller eksamener som kvalifiserer for fritak for disse) eller
- Fullført masterstudium i rettsvitenskap ved UiO (profesjonsstudium) eller tilsvarende.
Du er unntatt fra forkunnskapskravene hvis du har opptak til et annet masterprogram ved UiO der juridiske valgemner er integrert i studieprogrammet.
Overlappende emner
- 10 studiepoeng overlapp mot JUR1502 – Lovgivningslære
- 10 studiepoeng overlapp mot JUR1502K – Klart lovspråk
Undervisning
Seminarer, skriveverksted, forelesninger og gruppearbeid. Undervisningen er obligatorisk, det er krav om 80 % oppmøte på all undervisning i plenum.
Mer om undervisning i Lovgivningslære
Som del av arbeidet i emnet kan det være at studenter må jobbe med og lagre personopplysninger, mer krav i personopplysningsloven og GDPR.
Eksamen
Sluttrapport, skriftlig oppgave i gruppe. Du må oppfylle obligatoriske arbeidskrav (undervisning) for å få levere eksamen.
Gruppearbeidet gjennom semesteret munner ut i en sluttrapport. Disse rapportene skal inngå i fakultetets serie; Jusstudentenes offentlige utredninger (JOU).
Eksamensspråk
Eksamensoppgaven er på norsk. Du kan svare på norsk, svensk eller dansk.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.
Sensorveiledning
Det vil bli utarbeidet en generell sensorveiledning som brukes ved vurdering i dette emnet.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
- Syk på eksamen / utsatt eksamen
- Ta eksamen på nytt
- Egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen for studenter på masterstudiet i rettsvitenskap
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Studenter som går på mastestudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.
Arbeidsformen i dette emnet er gruppearbeid, gruppene er sammensatt av flere hensyn. Dersom du har behov for å trekke deg fra emnet må du gi beskjed til ansvarlig faglærer om dette i tillegg til å trekke deg i StudentWeb, slik at ansvarlig faglærer kan se på sammensetningen av gruppen.
Tilrettelagt eksamen
Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.
Annet
Emnet har også en bachelorversjon JUR1502 Lovgivningslære, bachelorversjonen er kun mulig å melde seg til dersom en har studierett til bachelorprogrammet Offentlig administrasjon og ledelse og har valgt Fordypning i forvaltningsinformatikk eller om du har opptak til bachelorprogrammet i Klart språk. Studenter på masterstudiet i rettsvitenskap skal avlegge emnet på masternivå.