Semesterside for AST1010 - Høst 2019

Sensur for AST1010 høst 2019 er nå klar. Du finner karakteren i StudentWeb.

Begrunnelse og klage:

Før du klager, anbefaler vi at du ber om en begrunnelse.

Informasjon om eksamener ved UiO, begrunnelse og klage finner du her.

13. nov. 2019 16:25

Dette er siste uke med undervisning og vi kjører repetisjon. Eksamen er 6 November kl 9 i Silurveien 2. Det er digital eksamen og det blir kun flervalgsoppgaver (selv for regneoppgavene). Mestparten vil være oppgaver der du kun trenger å kunne pensum (fakta vi har gått igjennom), men også noen enkle regneoppgaver samt oppgaver der du trenger å forstå pensum. Se repetisjons-lysarkene for mer informasjon om oppgavene og noen eksempler (og mestparten av det dere kommer til å bli spurt om er dekket i repetisjons lysarkene!).

Jeg har lagt ut lysa...

28. okt. 2019 13:29

Her en en oppsummering av siste uke med normal undervisning. Neste uke er det repetisjon. Send meg (Hans) en epost hvis det er noe spesielt du vil at vi skal gå igjennom.

Forelesning 1 og 2:

Hva er en eksoplanet. Hvilke metoder har vi for å finne eksoplaneter (doppler metoden, formørkelsesmetoden, mikrolinsing, astrometri) og kunne forklare disse. Hva er gravitasjonell linsing. Hvordan kan vi lete etter liv på andre planeter: hva er den beboelige sonen, hva er biosignaturer, hvordan kan vi finne ut om det er ting som vann etc. på en eksoplanet?

Hva er en galakse. Hvor stor er en galakse og hvor mange stjerner har den. Hvilke typer galakser finnes det. Hva er en galaksehop. Hvordan kan vi veie en galaksehop.

27. okt. 2019 13:35

Her er en oppsummering av hva du burde kunne fra forrige uke. Ukesoppgavene er også lagt ut nå.

Forelesning 1 og 2:

Kunne forklare livssyklen til en stjerne som sola (hva skjer inni stjerna på forskjellige stadier, hva lager energien etc.) Vite om hvordan forskjellige typer stjerner ender livene sine: små kaster fra seg masse, lager en planetarisk tåke og blir en hvit dverg og store -> kjernekollaps supernova. Vite hva en hvit dverg består av og hva som fåregår inni den (e.g. hva holder den oppe, hva lager energi i den?). Vite at hvite dverger som blir for massive vil kollapse (Chandresekar grensen) og lage en supernova 1a. Kjenne til novamekanismen for at en hvit dverg skal kunne bli en supernova 1a. Vite hvordan vi kan bruke supernova 1a til å måle avstander i universet. Vite hva som er resten etter en kjernekolla...

22. okt. 2019 17:30