Beskjeder

Publisert 10. jan. 2018 14:06

Sensur for de som har valgt vurderingsalternativ 2 (prosjektarbeid med hjemmeeksamen) er nå klar. Du finner karakteren i StudentWeb.

Begrunnelse og klage:

Informasjon om eksamener ved UiO, begrunnelse og klage finner du her.

Publisert 8. jan. 2018 09:11

Vi har jobbet på spreng den siste uka, nå er vi nesten ferdige, sannsynligvis har vi sensormøte imorgen og karakterene blir lagt i studentweb på onsdag (med mindre det oppstår uventede forsinkelser)

Publisert 25. des. 2017 18:45

Vi ser at dere har hatt mye å gjøre. Som på vanlig eksamen, hvis vi ser at arbeidsmengden har vært for stor, så blir det en justering av poengsummene slik at man lettere får høyere karakter. Når vi har kommet oss gjennom alle rapportene og bloggene og fortsatt har inntrykk av at dette har vært for stor arbeidsmengde så vil vi finne en justeringsfaktor avhengig av hvor langt de fleste har kommet. Vi håper å begynne å publisere karakterer i løpet av første nyttårsuka.

Ikke glem beskjeden under: vil gjerne har flere å invitere etter nyttår.

Fortsatt god jul til alle sammen!

Publisert 21. des. 2017 11:56

Sensur for de som har valgt vurderingsalternativ 1 (hjemmeeksamen, midtveiseksamen og avsluttende eksamen) er nå klar. Du finner karakteren i StudentWeb. 

De som har valgt vurderingsalternativ 2 (prosjekt) vil få sensuren etter jul.

Begrunnelse og klage:

Før du klager, anbefaler vi at du ber om en begrunnelse.

Informasjon om eksamener ved UiO, begrunnelse og klage finner du her.

Publisert 20. des. 2017 12:02

Denne mailen går hovedsakelig til dere som ikke har vært regelmessig på forelesninger og NASA-møter de siste ukene: jeg har sirkulert en liste som man kan skrive seg på hvis man vil bli invitert til en lunsj for å diskutere prosjektets fremtid en gang på nyåret. Dette er ikke bindende påmelding, kun for å vite hvem som kunne vært interessert i å delta. Det kommer til å bli en grense på maks mellom 4-7 deltakere for at praten skal kunne gå greit. Det er viktig at jeg får med både noen som er fornøyd, noen som er misfornøyd, noen som synes det gikk greit og noen som slet veldig. I år har det vært en betydelig større misnøye med prosjektet enn noen gang tidligere, jeg vil gjerne prøve å finne årsaken til dette (hovedforskjellen fra ifjor er rel.oppgaver). Hvis noen som ikke har skrevet seg på lista ønsker å stå der, så send meg en email snarest mulig og helst før nyttår.

Publisert 18. des. 2017 19:49

Siste NASA-møte imorgen (tirsdag) kl14:15 til 16 (vanlig tid, vanlig sted).

Publisert 14. des. 2017 10:20

Da ligger eksamen og løsningsforslag i mappen med avsluttende eksamener

Publisert 13. des. 2017 22:51

Minner om det som vi ble enige om på tirsdag: det blir ekstra NASA-møte imorgen (torsdag) 10:15 - 12. Dere som ikke hadde rukket å skrive om relativitet enda på det dere fikk tlbakemelding på kan godt vise oss det som dere holder på å skrive om relativitet, så forsøker vi å gi litt tilbakemelding direkte på NASA-møtet så dere får en pekepinn om hva vi forventer.

Publisert 13. des. 2017 11:27

Lykke til på eksamen idag! Jeg kommer til å gå runden en gang mellom 15:30 og 16.

Publisert 11. des. 2017 12:01

For standardløpet så blir det en siste gruppe imorgen (tirsdag) før eksamen: fra 12:15 til 14:00 i peisestua (rom 304 astrofysisk, der torsdagsgruppene har pleid å være). Merk: denne gruppa er reservert standardløpstudenter så de kan få svar på de siste spørsmålene de har før eksamen.

Publisert 8. des. 2017 00:12

Nå har alle fått poengsummer på 1B7/1B8. I begge disse oppgavene er Euler-Cromer algoritmen helt grunnleggende, det er den som gir resultatene og er hovedprinsippet som brukes til å løse oppgaven. Likevel så har overraskende mange ikke beskrevet denne overhodet, hverken hva det er, hvordan den brukes og hvorfor den kan brukes. Dette har vi trukket mye for. Dette skulle vært godt forklart i metodeseksjonen, og da med ord som viser at man forstår, ikke med kodesnutter. Og hvis du har beskrevet den i 1B7 men har en separat artikkel for 1B8, ja da trenger du i 1B8 det minste å referere til detaljene i 1B7 ved å ha din innlevering 1B7 på ref.lista

Noe annet som veldig mange gjorde feil på i 1B8: dere blandet vektorer og skalarer i forklaringene. Man kan ikke summe gravitasjonskraften og friksjonskrafta uten å bruke vektorer (evt. komponenter). Det blir helt galt da disse er rettet i forskjellige retninger. Veldig mange har fått trekk på dette.

Publisert 4. des. 2017 13:39

Dessverre har det dukket opp noe som gjør at jeg ikke kan ta NASA-møtet på vanlig tid imorgen. Isteden blir det NASA-møte fra kl.10:15 - 12 på vanlig sted (altså i tiden da forelesningen pleide å være). Rommet er ledig også i den vanlige tiden 14-16, så det er fullt mulig å sitte der og jobbe da for de som ønsker det, men jeg kommer kun til å være der fra 10:15 - 12.

Publisert 29. nov. 2017 12:10

Jeg fikk et godt spørsmål på NASA-møtet sist uke: Hvordan skal man rapportere 2C.5, sånt rent 'historiemessig'? I 2C.5 så får man jo se lysblinkene instantant, noe man ikke ville opplevd i den virkelige verden, mens i oppgave 2E.2 senere så gjør man det samme eksperimentet igjen men nå får man se hvordan det faktisk ser ut når man tar hensyn til lysets varierende hastighet. Jeg måtte tenke litt på den, og her er det selvfølgelig full kunsterisk frihet, men jeg kan jo gi et forslag så kan den som vil bruke det: I 2C.5 så setter du deg i en sort-hull simulator som forbredelse til den virkelige ferden i 2E.2. I denne simulatoren får du se lyset instantant.

Publisert 28. nov. 2017 14:01

Fredag den 8.desember passet for alle som skrev seg på lista idag, og passer også for meg. Derfor kjører vi "eksamensretting" kl 12:15 til ca. 15:00 i peisestua (en time senere enn vi snakket om grunnet et seminar her kl.11). Kun de som melder seg på kan komme da jeg må vite nøyaktig hvor mye jeg må kopiere opp. Påmelding er bindende, dere som skrev dere på lista idag regner jeg med kommer, hvis ikke må dere gi beskjed senest et par dager før. Det er enda mulig å melde seg på med email til meg, men det er som sagt bindende.

Publisert 27. nov. 2017 14:00

Imorgen blir det siste forelesning. Jeg går gjennom kjernekollaps for supernovaer og gir litt eksamenstips. Siste timen blir pop.vit. foredrag om kosmologi som bygger på det dere har lært i kurset og tar det litt videre for de som er interessert.

Publisert 27. nov. 2017 13:49

Fikk et godt spørsmål på piazza som jeg vil dele med alle som tar prosjekt og skriver rapport: Det er helt greit å skrive relativitetsoppgavene i artikkelform, f.eks. en artikkel for hver oppgave, da disse jo egentlig ikke henger mye sammen. Da kan dere også referere til deres tidligere artikler når dere skal bruke/forklare noe som har blitt forklart i tidligere artikkel for å slippe å skrive det på nytt.

Publisert 25. nov. 2017 22:10

Her ligger forside og formelarket til eksamen. Jeg har på forelesning lovet at et par oppgaver ikke kommer, for å fjerne all forvirring: oppgavene som jeg har lovet ikke skal komme er 2E.6, samt at detaljene i kjernekollapsen for supernvovaeksplosjoner ikke blir pensum, den eneste oppgaven som dette gjelder er 3E.2. Det er kun disse to oppgavene som ikke kommer på eksamen.

Publisert 20. nov. 2017 20:47

For planet frame, skal det vœre

find the distancefrom the black hole to the falling space ship in the time period between the observed violet and blue signal as well as between the observed green and red signal.

Fargene er byttet om i forelesningsnotatet

Publisert 20. nov. 2017 11:34

Del 10 av prosjektet kan nå lastes ned. Minner om at NASA-møte imorgen er obligatorisk for prosjektstudenter, du må gi beskjed hvis du ikke kan komme.

Publisert 14. nov. 2017 16:08

Jeg legger foreløpig ikke ut ny versjon, men limer inn endringen her:

I oppgave 2B.4, punkt 11, så skal teksten lyde:

Repeat point 7 above using $m_C = m_A + m_B$ instead of the number for $m_C$ given in the video. This time, do not insert numbers, but keep symbols to arrive at $v_A'$ and $v_B'$. Can the total mass actually equal the sum of the masses? This result will be very important when we will discuss nuclear reactions.

I prosjekt, part 8, punkt 1 på tillegget til 2B.3 på slutten så skal teksten lyde:

We will again imagine a stick with the two laser beams as end points. Your task is now to find the length of the stick $L'$ measured in the space ship frame, expressed only in terms of the length $L$ in the planet frame and the relative velocity $v$ between the frames. You should use invariance of the space time interval, but you need to define the events yourself: you need only two events. You may choose to synch...

Publisert 14. nov. 2017 14:01

Det har vœrt etterspørsel etter presentasjonen som jeg hadde på infomøte. Jeg har laget en forkortet versjon med de viktigste slidene her. Hvis dere lurer på noe mer, så er det bare å spørre.

Publisert 13. nov. 2017 22:30

Viktig at dere som er på prosjekt bytter til _v6 av pycen før dere gjør/fortsetter med relativitetsoppgaver. Se på endringsloggen her!

Pass også på å late ned aller siste versjon av MCAst, den ble oppdatert for en uke siden der mindre feil i rel.oppgaver har blitt rettet.

Publisert 13. nov. 2017 20:05
På siste NASA-møte så var det ganske stor enighet om at obligatorisk
oppmøte på NASA-møte ville være en god løsning for å fange opp problemer
tidlig. Vi tenker at det ikke er for sent å sette igang nå, så fra og
med NASA-møtet denne uka så regner vi med at alle prosjektstudenter møter
opp. De som ikke kan komme må si ifra til Robert (ikke til meg). De som
har fast kollisjon i timeplanen må også si ifra om det (de som evt. ikke
allerede har gitt beskjed).
Publisert 13. nov. 2017 16:26

Nå som alle har levert så må jeg nå vite hvem som mener at de har rett for ekstrapoeng for å ikke å ha gjentatt en generell feil som de fikk trekk på tidligere. Dette gjelder altså kun de som leverte noe innen tidsfristene og fikk tilbakemelding på det. Les dette først: Minner om (1) Du må ikke ha gjort denne feilen igjen i noen innleveringer etter at du fikk tilbakemelding om dette, (2) det må vœre snakk om generelle feil, ikke oppgave-spesifikke feil. Du får da ekstrapoengene på den innleveringen der du fikk tilbakemelding om denne feilen. Send en email til meg senest søndag 19 november kl.23:59 hvis du mener du har rett på ekstrapoeng. I emailen sa må du spesifisere nøyaktig hvilken/hvilke setninger i tilbakemeldingen som det gjelder.

Publisert 13. nov. 2017 12:03

På grunn av noen misforståelser som har oppstått i år og som kan ha forsinket en del av dere så har vi besluttet å utsette innleveringsfristen på prosjektoppgaven. Ny innleveringsfrist er 22.desember kl.23:59. Dere som blogger må ha skrevet siste blogg innen denne fristen.

Konsekvensen av dette er at vi ikke rekker å rette før jul, dere som tar prosjekt vil dermed få sensuren tidligst 10.januar. Hvis noen ønsker sensuren tidligere så kan vi ordne det ved at dere leverer til opprinnelig frist, gi oss isåfall beskjed på forhånd. MERK: Fristen til å levere rapport for å kunne få tilbakemelding er fortsatt 27.november, denne datoen kan vi ikke endre! Men det er ingen krav om at du trenger å levere alt da, lever det som du har og så får du tilbakemelding på dette. Merk at du ikke får karakter på innleveringen 27.november, dette er kun for å få tilbakemelding slik at du kan forbedre ting frem til den faktiske innleveringen.